Verzoek KNMR om assistentie wordt een opeenstapeling van acties

Foto: KNRM Lauwersoog

Het was woensdag, 22 juli, een drukke dag voor de KNRM Lauwersoog. Zelfs zo druk dat er om assistentie gevraagd werd. Het werd een opeenstapeling van acties. Een verslag van de KNRM Lauwersoog:

Zeiljacht met brandstofproblemen

Actie 1 – Eind van de middag rond 16.30 kwam er een verzoek voor assistentie voor een zeiljacht met brandstofproblemen.
De eigenaar, reeds 61 jaar donateur van de KNRM, was het gelukt om het jacht af te meren aan de wachtsteiger voor de sluis in Lauwersoog.

Speedboot met motorpech

Actie 2 – Op het moment dat we hebben vastgemaakt, meldt zich de eigenaar van een speedboot die met motorpech en twee opvarenden is gestrand onder Schiermonnikoog, met het verzoek het bootje en opvarenden daar weg te halen.
Volgens het motto, mensen gaan voor materiaal, zijn we uitgevaren en hebben, nadat de opvarenden de boot naar dieper water hadden getrokken, vastgemaakt, bootje afgemeerd op Schiermonnikoog en vervolgens met de geredden terug naar Lauwersoog.

knrmacties

Klein zeilbootje

Actie 3 – Onderweg kregen we een melding van een voorbijvarende visser dat er een zeilbootje mogelijk in de problemen zat. Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een klein bootje dat aanvankelijk pogingen deed om richting Westgat te varen. Op advies van de visserman waren ze alsnog omgekeerd richting Lauwersoog.
Wij beoordeelden de situatie als onveilig en hebben een opstapper overgezet die met de bemanning op eigen kracht richting Lauwersoog is gegaan.

Vastgelopen viskotter

Actie 4 – Aangekomen op Lauwersoog met de bedoeling om het zeiljacht alsnog door de sluis te brengen, kwam een melding van een vastgelopen viskotter.
Deze actie opnieuw afgebroken en richting Westgat, onderweg onze opstapper van het zeilbootje, dat inmiddels weer in kalmer water was gekomen, opgepikt.
Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om de ZK 67 die bij afgaand tij op de bank was verdaagd.  E is een poging gedaan om het schip los te trekken, door extreem sterke stroming was er geen beweging in het schip te krijgen. Uiteindelijk heeft ook de de Noorman van BMS nog geassisteerd, ook deze pogingen mochten niet baten.
Nadat wij ons hebben verzekerd dat met schip en bemanning alles OK is, zijn we teruggegaan naar Lauwersoog.

knrmacties1

Vervolg actie 1

Actie 1 vervolg – Het zeiljacht met brandstofproblemen begeleid en alsnog in de passantenhaven afgemeerd.
Hulde voor deze donateur die alle begrip had voor de situatie en geduldig op ons gewacht heeft.

knrmacties2

Cookieinstellingen