Proefboring Blijham geen gevaar voor aardbeving

Demonstratie gaslocatie Blijham
Demonstratie gaslocatie Blijham
Foto: Petra Veltman

De proefboringen bij Blijham leveren geen gevaar voor een aardbeving op. Dit zei J.P. van de Water als woordvoerder van de NAM vrijdag, tijdens de rechtszaak die door omwonenden en betrokkenen tegen minister Kamp van Economische Zaken en zijn ministerie werd aangespannen.

Zorgen over effecten

Sinds eind juni wordt op de NAM-locatie Langebrug een boorinstallatie opgebouwd om proefboringen te kunnen doen. De NAM wil met de boring onderzoeken of het rendabel is om gas te winnen uit het kleine gasveld bij Blijham. De bewoners kwamen in verzet tegen de mogelijke proefboringen van de NAM omdat ze bezorgd zijn over de mogelijke effecten van het fracken. Het ligt gevoelig omdat deze methode ook gebruikt wordt bij de winning van schaliegas en het daarbij mogelijk ernstige milieuschade kan veroorzaken. Daarbij zijn er zorgen over eventuele bevingschades.

Groninger Bodem Beweging daagde Kamp op 9 juli voor de rechter

Eerder deze maand, 9 juli, werd Kamp ook al voor de rechter gedaagd. Toen door de Groninger Bodem Beweging (GBB). Er werd gevraagd openheid te geven over mails, conceptrapporten en dergelijke op basis waarvan hij zijn gaswinningbesluit heeft genomen. Dit alles op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). De uitspraak is over minimaal 6 weken en maximaal 12 weken.

Lees ook: Blijhammers stappen naar de rechter

Cookieinstellingen