Eerste vondeling gebracht naar de vondelingenkamer in Groningen

Foto: Publiek Domein

Voor het eerst in Nederland is een baby naar een vondelingenkamer gebracht. Dat gebeurde in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag in de stad Groningen. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens RTL Nieuws nam een net bevallen moeder, die zich geen raad wist met haar baby, contact op met de Stichting Beschermde Wieg. De stichting opende de eerste vondelingenkamer in 2014.

Gezonde baby
Een vrijwilliger van de stichting nam op verzoek van de moeder het pasgeboren baby’tje mee.
Het kindje is even bij de vrijwilliger gebleven in de vondelingenkamer in Groningen en werd later onderzocht in het ziekenhuis. De gezonde baby is ondergebracht bij een pleeggezin. Vanwege de privacy is niet bekend gemaakt of het om een jongetje of een meisje gaat.

Gesloten envelop
De moeder heeft op verzoek van de stichting haar gegevens achtergelaten in een gesloten envelop. Die ligt nu bij een notaris, zo meldt RTL Nieuws. Het kindje mag als hij of zij 16 jaar is, vragen wie de moeder is.

Strafbaar
Het te vondeling leggen van een baby is verboden in Nederland. Toch opende Beschermde Wieg de afgelopen twee jaar vier vondelingenkamers waar vrouwen hun baby’s veilig achter kunnen laten.

De vondelingenkamer in de stad Groningen hield onlangs nog een open dag.

Cookieinstellingen