Bioloog waarschuwt: ‘Berenklauw zeer gevaarlijk voor kinderen en dieren’

Bioloog Geert Alkema waarschuwt voor de gevaren van berenklauw die rond deze tijd van het jaar welig tiert door heel Nederland. De enorme plant kan na aanraking brandwonden veroorzaken bij kinderen of huisdieren.

alkema

“Het is niet te onderschatten”, benadrukt Alkema in gesprek met RTV Noord-Holland. De huid is door stoffen in de plant niet langer beschermd tegen zonlicht. “Zeker bij spelende kinderen. Als de zon even later op de huid schijnt kunnen enorme brandwonden ontstaan.”

Uitroeien

Alkema, uit Zuurdijk in de Groningse gemeente De Marne, vindt dat berenklauw met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Hij voert al jaren campagne tegen het onkruid in de media. Volgens Alkema verspreidt de plant zich in alarmerend tempo en neemt daardoor het aantal ongelukken toe.

Blaren veroorzaakt door berenklauw.

De gewone berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90 -150 cm hoge, vaste plant, die veel langs dijken, wegen en bosranden voorkomt maar ook steeds vaker in woonwijken. Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren met zelfs brandwonden tot gevolg.

Ogen

De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen. De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen soms permanente blindheid veroorzaken.

De reuzenberenklauw kan zelfs vier meter hoog worden. Deze variant is niet giftig.

Bij aanraking van de reusachtige bladeren komen sappen vrij, die flinke jeuk kunnen veroorzaken. In de zon verergert dat effect en kunnen hardnekkige zwellingen en blaren ontstaan, die op brandwonden lijken.

Sommige kinderen gebruiken de stengel van de plant als blaaspijp om pijltjes te schieten. De sappen van de berenklauw kunnen dan erg nare wonden in de mond veroorzaken.

Wat kun je doen?

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht vermijd de zon gedurende een week
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw de gemeente voor de aanwezigheid van de berenklauw.
Bron: cc-by-sa-3.0 / Rob Hille

 

Cookieinstellingen