Nog steeds zorg over Fracken Saaksum/Roodehaan

Foto: Monique Messchendorp

Vorige week dinsdag 26 januari werd er in het dorpshuis van Ezinge een informatieavond georganiseerd voor de inwoners van het gebied Middag-Humsterland/De Marne.De voorlichting had een “low profile” karakter. Het werd een avond voor bewoners en door bewoners. De presentatie namens de werkgroep OnzeKlei werd gehouden door Machiel Zeijlstra en Elly Bakhuis.

OnzeKlei

De informele werkgroep is voortdurend bezig om inzicht te krijgen in de plannen en de werkzaamheden van de NAM voor de boorlocatie Saaksum/Roodehaan en omgeving. De zorg omtrent het voorgenomen fracken was de aanleiding tot het oprichten van deze werkgroep. Ondertussen houden zij zich ook bezig met de totale effecten van de gaswinning op het gebied Middag-Humsterland/De Marne.

De werkgroep probeert bij voortduring contact te houden met de politiek. Dit heeft onder andere geresulteerd in een motie die door Agnes Mulder (CDA) is ingediend en die door 2/3 meerderheid in de Tweede Kamer is aangenomen. Binnenkort komt een delegatie van de PVDA (2eKamer) naar Saaksum zodat de zorgen omtrent de gaswinning rechtstreeks gedeeld kunnen worden. Minister Kamp heeft de motie van Agnes Mulder naast zich neergelegd maar de NAM heeft gezien de onrust in Saaksum besloten om het fracken tot nader order uit te stellen

Punten

Verder kwamen de volgende zaken op deze avond aan de orde:

-Chemische stoffen op de boorlocatie. Wat zijn de risico’s voor de bevolking? Onze Klei vraagt dit na bij SODM (Staatstoezicht Op De Mijnen)

-Vervuiling van het oppervlaktewater: Hoe kan het dat de NAM zelf de vervuiling mag controleren en dat het Waterschap dit nagenoeg niet doet? Onze Klei heeft de zorgen gemeld bij de gemeente en provincie.

-Hoe zit het met het onderhoud van het ondergrondse buizenstelsel? Er gaan geluiden dat hierop bezuinigd wordt. Ook dit zoekt de werkgroep uit..

-Hoe wordt de lucht verontreinigd tijdens het affakkelen en hoe kan het dat er blijkbaar geen rmeting/registratie is van al die vervuiling? Dit is gemeld bij de gemeente.

-Tijdens het fracken en na het fracken wordt niets gemeten en gecontroleerd v.w.b. de omgevingsvervuiling en trillingen. Hoe kan het dat er toch geconstateerd wordt dat fracken veilig is? Waarom wordt er niet naar de langetermijneffecten gekeken?

-Hoe kan het dat er zo dicht nabij een breuklijn gefrackt zal gaan worden? De grond wordt dan immers nog instabieler gemaakt!

-Waarom weigert de NAM om in ons gebied een goed en onafhankelijk tiltmeetnetwerk aan te leggen? Is dat om te voorkomen dat door ons kan worden aangetoond dat de schade hier wel degelijk van de mijnbouwactiviteiten komt? De politiek is op de hoogte van onze zorgen en wil ook graag een tiltmeetnetwerk.

Tiltmeetnet

De ondergrond is zo divers qua grondlagen en zo afhankelijk van de bemaling door de waterschappen dat er nauwelijks een eenduidige uitspraak gedaan kan worden over schade bij bevingen. Het zou per geval bekeken moeten worden hoe de ondergrond beweegt. Vandaar dat een tiltmeetnet zo belangrijk is om ons gebied goed in kaart te krijgen. Ook om schade aan te kunnen tonen die pas jaren na een beving ontstaat maar die daar wel degelijk aan gerelateerd is.

-Hoe kan het dat de NAM (Arcadis) het contourengebied steeds maar kleiner lijkt te willen maken terwijl de huizen in ons gebied (deels buiten het contourengebied) steeds meer schade lijken te krijgen?

-Hoe kan minister Kamp zeggen dat er 220 keer gefrackt is in Nederland terwijl er nergens een overzicht is?

Strijd tegen de NAM

Liefke Munneke-Bos eigenaar van een gestutte boerderij in Krewerd vertelde over haar jarenlange strijd tegen de NAM. Bevlogen vertelde ze een ernstig verhaal. Ze ziet dat haar huis steeds meer scheuren krijgt. Zelfs de stutten beginnen ondertussen al te verouderen. Haar tips en ervaringen met betrekking tot het omgaan met de NAM en de schadeafhandeling is te lezen in het uitgebreide verslag op de site:: www.onzeklei.nl .

Zeijlstra deed een oproep aan de aanwezigen om van zich te laten horen! ‘Want als je opstaat dan kun je wel degelijk iets bereiken’, aldus Zeijlstra.

Lees ook: http://de-marne.nieuws.nl/nieuws/10897/opnieuw-voorlichtingsbijeenkomst-fracken-saaksumroodehaan/

 

 

Cookieinstellingen