Negatief zwemadvies voor het Lauwersmeer

Foto: HogelandNieuws

LAUWERSOOG – Voor 16 zwemlocaties in de provincie Groningen geldt op dit moment een negatief zwemadvies, voornamelijk door blauwalg. In de gemeente Het Hogeland betreft het zes plekken aan het Lauwersmeer: de stranden Brilduiker, Kleine Zwaan, Lepelaar, Meerkoet, Zeearend en Suyderoogh.

In verband met de gezondheid is zwemmen in gebieden met veel blauwalg riskant. Sommige soorten kunnen giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden. Deze stoffen kunnen via de mond het lichaam binnenkomen. Juist daarom is voor kinderen zwemmen in met blauwalgen besmet zwemwater gevaarlijk: ze nemen nog weleens per ongeluk een paar slokken water. Ze zijn ook nog eens gevoeliger dan volwassenen. De klachten bij mensen variƫren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden.

Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Check hier de waterkwaliteit in Nederland.

 

Cookieinstellingen