Oude school Wehe wordt definitief Ploegcentrum

Foto: HogelandNieuws

WEHE-DEN HOORN – De oude katholieke school aan de Mernaweg in Wehe wordt definitief een centrum voor Ploegkunst. Er is een principe-afspraak over verkoop van het pand aan de Stichting Herstel Erfgoed De Marne.

Uit het Nationaal Programma Groningen is 3 miljoen euro beschikbaar gekomen om een Kunstcentrum De Ploeg in het dorp Wehe-den Hoorn te realiseren. Dit kunstcentrum moet een impuls geven aan de dorpsvernieuwing van Wehe-den Hoorn en aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Het kunstcentrum komt in de oude monumentale RK St. Jozefschool uit 1883 in de kern van het dorp. Het voorste gedeelte ervan was een zaal voor sociale activiteiten van de toenmalige St. Vincentiusvereniging. Het pand dat met de nieuwbouw van de basisschool in 1984 leeg kwam te staan, is sinds 1989 in privébezit en raakte in de loop der jaren ernstig in verval.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente De Marne al een krediet uitgetrokken om van het pand een kunstcentrum te maken. De verkoop door de bewoonster wilde maar niet vlotten maar nu is de kogel door de kerk. “Het pand wordt zorgvuldig gerestaureerd door de stichting en geschikt gemaakt als kunstcentrum. In het centrum zal het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918-1930 centraal staan. Een apart op te richten beheersstichting Kunstcentrum De Ploeg gaat na de restauratie de inrichting en exploitatie van het Kunstcentrum verzorgen,” zo zegt het gemeentebestuur van Het Hogeland.

Voor de inhoudelijke invulling van het Kunstcentrum zijn afspraken gemaakt met het Groninger Museum. Deze beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een tekort aan expositieruimte. Hierin kan het nieuwe Kunstcentrum in Wehe–den Hoorn voorzien. Naast exposities moet het Kunstcentrum als een ‘activiteitenknooppunt’ in de regio gaan fungeren voor bezoekers en de eigen inwoners. Een breed scala aan activiteiten, zoals het promoten en verzorgen van Ploegkunst- en landschapsroutes, een filmzaal, het inrichten van een werkplaats voor cursussen en workshops en verschillende andere activiteiten, zoals een horecavoorziening. Het college gaat de raad voorstellen het benodigde krediet van drie miljoen euro beschikbaar te stellen./bm

Reacties