Open Monumentendagen: prachtig Oosterhouw

LEENS – Tijdens de Open Monumentendagen ging HogelandNieuws op zondag even kijkje nemen bij Oosterhouw, de prachtige villa tussen Leens en Ulrum.

De uit 1868 stammende villa valt onder de eclectische stijl – een combinatie van verschillende bouwstijlen – en werd als woning voor de Leenster notaris Hajo Albert Spandaw gebouwd.

In 1905 werd het pand gedeeltelijk vernieuwd en kreeg het ook delen, die gekarakteriseerd kunnen worden als behorend tot de Jugendstil. Sindsdien is het interieur niet ingrijpend gewijzigd en zijn de toen aangebrachte schilderingen en decoraties intact gebleven. De hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur hebben ervoor gezorgd dat het gebouw is bijgeschreven op de lijst van rijksmonumenten.

Oosterhouw dankt zijn naam aan de wierde tussen Leens en Ulrum met de naam De Houw. Oosterhouw ligt ten oosten van die wierde.

Bij de villa hoort een tuin, die oorspronkelijk was aangelegd als een zogenaamde landschapstuin. Door de jaren heen zijn elementen van de oorspronkelijk tuin bewaard gebleven.

Reacties