Toeristische folders

Foto: HogelandNieuws

De nieuwe wandelschoenen zitten lekker, rugzakje gevuld met drie essentiële overlevingsbenodigdheden: zakmes, touw en aansteker. En een petfles kraanwater, het beste en goedkoopste water dat in Nederland verkrijgbaar is. We gaan wandelen, en wel in Winsum.

Was Winsum vroeger – zoals bij de plaatsnaamborden was bijgeschreven – ‘kanodorp bij uitstek’, ja, Das war einmal, het is nu ‘Vertrekpunt voor 9 inspirerende dagtrips’. Dat zegt de folder die de Ondernemersvereniging Winsum een paar weken geleden heeft uitgegeven. Inspiratie, dáár ga ik vóór! En dus – na een aangenaam verwijlen op het terras van de uitspanning Marenland koop ik daar aan de receptie deze Vertrekpunt. Die ligt daar open en bloot op de balie. Dat kost 2 euro, wat al meteen een meevaller is, want op de achterkant staat dat de adviesprijs ervan 2,5 euro is.

Toch nog even naar het TIP. Het wat? Het Toeristisch Informatie Punt in de bibliotheek. Want, lieve wandelvrinden, het TIP moet, dat is altijd goed. Het zijn de rekken vol met folders over wat en waar je overal en allemaal kunt doen, eten, slapen, kunstdingen, wandelen, streekdingen, teveel om op te noemen. De TIP is van Waddenland, de toeristische organisatie die vroeger VVV heette.

Er staat een Duits gezin bij de Winsumer TIP en een medewerkster van de bieb help deze mensen in heel goed Duits aan een mooie stapel foldertjes over logeren, campings en nog wat, in het gebied van Lauwersmeer tot aan de Dollard toe. Ik kan – sapperloot – bij TIP nergens de folder Vertrekpunt vinden.  Maar, als iets niet lukt, vraag dan om hulp. Mensen vinden niks leuker dan…….. andere mensen helpen. En zo ook de medewerkster van de bieb. De Vertrekpuntfolder ligt daar in een la bij de kassa (maar dat heet in een bieb anders). En kost 1,50 euro. Bij een adviesprijs van 2,50 euro. Parbleu, wat te doen? Bij de bieb er een kopen en dan Terug naar Marenland om hem in te ruilen? Maar ja, ik heb geen bonnetje.

Ik vleie me neder op het eeuwig groene gras van het Boogplein en bestudeer en ook geniet van de gratis folders die ik bij TIP heb meegenomen. Welaan, de folder Ontdek Winsum van Waddenland, presenteert een fraaie historische wandeling door Winsum. Met informatie over de Jeneverbrug, de Boog, de sjoel, de ‘Ossengang’, Geert Reinders, teveel om op te sommen. En ook nog Zeven Parels van Winsum en een lijst met wel 20 Bed & Breakfast logementen, huisjes, camping, kroegen, restaurants, friethuizen en ook nog die in Baflo, Rasquert en Sauwerd.

Mijn zeer voordelig betaalde Vertrekpunt heeft diezelfde historische wandeling, maar noemt dat ‘historische ommetje.’ Met aanzienlijk minder informatie over historische dingetjes in Winsum. En noemt slechts 2 uitspanningen met naam en toenaam. “Winsum biedt vele eet- en slaapgelegenheden.” Ja, dat had ik al door. “Je hoeft niet lang te zoeken en vindt altijd iets dat bij je past,” zegt men. Juist, eerst naar de TIP, Tip moet, da’s altijd goed, dat wisten die Duitsers net iets beter dan ik. Bladzijden 4, 5, 6 en 7, nergens voor nodig.

Bladzijde 10 en 11: Wandelroutes. Mijn humeur is weer goed. De route Weidelust, de route Ranum, de route Potmaar, mooie trajecten. Die staan in de gratis folder Ommetjes Winsum van Landschapsbeheer Groningen. Zo, weer twee bladzijden minder. Die Duitsers waren zo gek nog niet.

Oh zachte gras van het Boogplein. Even een slokje water. De pagina’s 12 tot en met 15 gaan over het Middag-Humsterland. Ja maar, over het Museum Wierdenland in Ezinge heb ik al een folder. Het kerkje in Ezinge, de abdij van Aduard, man, daar heb je de folders in de TIP voor. Alweer 4 bladzijden overbodig. Ik stop hiermee, want voor de rest van Vertrekpunt 9 inspirerende dagtrips, kun je hetzelfde verhaal houden. Eén tip: ga even bij TIP langs en neem het Waddenland Magazine van – de voormalige VVV – Waddenland mee. Gratis! Zonder adviesprijs. Als aanvulling op de gratis foldertjes van de talloze ondernemers in de toeristische business. En lees het toeristisch inspirerende voorwoord van toerisme wethouder Harmannus Blok: “U bladert in een magazine vol inspiratie(…)”

Heerlijk, op het terras van La Carpe d’Or (vrouwtjeskarper, mnl. is het le). Ik heb nog een tegoedbon voor een kop koffie, van een kameraad gekregen. En zo eindigt het wandelavontuur in Winsum toch nog financieel neutraal. En dan krijg je meteen een gedachte. Moet de gemeenteraad zich niet een keer buigen over dat toeristisch foldergedoe en de gemeentelijke subsidies die hier aan uitgegeven worden? Lijkt me een mooi klusje voor de ChristenUnie, een partij die altijd wel alert is op de effectiviteit en efficiënte van de gemeentelijke geldpotten . En da’s een compliment.

Oh zoet Hogeland, land van inspirerende folders.

Berto Merx

Cookieinstellingen