Facebook campagne tegen kantoor van Keroazie in Wehe-den Hoorn

Het pand dat Keroazie huurt.
Het pand dat Keroazie huurt.
Foto: Berto Merx

WEHE-DEN HOORN – Een Facebook campagne ruist door Wehe- den Hoorn. Tegen de Stichting Keroazie, die aan de Mernaweg een kantoor wil beginnen. “Ik vind het vreselijk dat men op Facebook beweert dat we stiekem bezig zijn, zegt Annick Braspenning, directeur van Keroazie

Het gaat om het oude kantoorgebouw aan de Mernaweg nummer 46 van het agrarisch opslagbedrijf ZOS. Het kantoorpand stond al jaren leeg. Eventjes heeft een gezin het als wisselwoning gebruikt. Per 1 juni heeft Keroazie het pand gehuurd om er de administratie onder te brengen, plus de werkmaatschappij Helder bv die er een praktijk voor psychologische hulp begint. En er komt een kantoor voor ambulante hulpverleners.

De stichting Keroazie houdt zich bezig met opvang en zorg voor mensen met lichte psychiatrische problemen, met verslavingsachtergrond en niet-aangeboren hersenletsel. Keroazie heeft vestigingen in Broek, een gehucht bij Kloosterburen, in Eenrum, Leek, Ulrum. De in Leek gevestigde bv Helder GGZ is een werkmaatschappij voor lichte psychologische hulpverlening, zoals gedragstherapie. Het pand aan de Mernaweg was een buitenkans om vooral de administratie op een centrale plek onder te brengen.

“In dit pand komen geen mensen wonen. Op de bovenverdieping wordt de administratie gedaan. De twee ambulante hulpverleners krijgen er een kantoor en vandaar uit zoeken ze mensen op die thuis geholpen worden. Het gaat om problemen als het ordenen van huishoudelijk werk en verzorging, het op orde krijgen van de financiën, het ontwikkelen van sociale contacten. De hulpverleners zijn in dat pand alleen om de administratie te doen en werkoverleg te houden. Helder behandelt mensen met lichte psychologische problemen, zoals somberheid, verdriet, vastlopen in het dagelijks leven. De hulp die geboden wordt is van het type cognitieve gedragstherapie, emotie regulering zelfbeeldtrainingen. Dit gebeurt in elke psychologische praktijk,” zegt Braspenning.

Ze is aangeslagen door de negatieve, kwetsende reacties op Facebook. “Het is een hetze waarin wordt beweerd dat er mensen met forse beperkingen in Wehe komen wonen. Bedenk zelf maar welke termen ze voor kwetsbare mensen met een beperking gebruiken. Ik heb op Facebook uitgelegd dat het een kantoor wordt en daarna explodeerde het aantal reacties weer. Echt agressief,” zegt ze: “Dat volk moeten we hier niet hebben, dat soort taal.”

Was het niet verstandig geweest om van te voren Wehe rustig en zakelijk in te lichten over de plannen? “Het is allemaal hectisch gegaan. Op de laatste minuut kwam de huurovereenkomst rond, er moest van alles gebeuren. Het is gewoon een kantoorpand en verder niets. Als we aan zorgverlening doen, zijn we aan allerlei wettelijke regels en procedures gebonden. Je verwacht toch niet dat op een kantoorpand zo gereageerd wordt?”

Op 17 juni wordt het kantoor een beetje feestelijk geopend met ook een voorlichtingsavond. Braspenning: “Kom dan langs en zie zelf wat we doen. We hebben niets te verbergen. Ik vind het vreselijk dat men ons ervan beschuldigt dat we stiekem bezig zijn.”

Berto Merx

Cookieinstellingen