“In vrijheid kiezen“, Nationale Dodenherdenking Ulrum

ULRUM – Hans van der Heide, voorzitter van het 4 mei comité Ulrum, heette de aanwezigen in de Goede Herderkerk welkom tijdens de Nationale dodenherdenking. Een speciaal welkom was voor ds K.J. Pieterman, raadslid Attje Waal en burgemeester Henk Jan Bolding van gemeente Hogeland.

Voor aanvang van de dienst hadden leden van het  4 mei comité Ulrum al een roos gelegd op de vijf Stolpersteine in het dorp en was er een moment stilte in acht genomen.

Na een mooi gedicht blikte Van der Heide nog even terug op de Tweede Wereldoorlog. Hoe toentertijd de Duitsers alles overnamen, met als doel diverse groeperingen – die niet pasten in het ideaalbeeld van de Nazi’s – uit te roeien…….

Ook werd er nog stilgestaan bij oorlogsslachtoffers die op de begraafplaats aan de Leensterweg hun laatste rustplaats hebben gekregen. De 11 graven waar later nog bloemen en een krans geplaatst zou worden.

Jan Smit en Ben Gaaikema droegen samen een ‘gedicht’ voor; de gebeurtenissen die zij zelf niet hebben meegemaakt maar alleen maar kennen van bijvoorbeeld  t.v., boeken en verhalen. Er volgde een samenzang, dat werd begeleid door het orgelspel van dhr. van Meekeren.

De herdenkingsrede werd uitgesproken door burgemeester Jan Henk Bolding:”1940-1945 is een ijkpunt in onze geschiedenis, een tijd waaruit gebleken is hoe kwetsbaar normen en vrijheden kunnen zijn….met alle gevolgen van dien.Een oorlog die niet alleen slachtoffers heeft gemaakt door terugwinning van onze vrijheid , maar zeker ook door verdediging van ons land. De gevolgen van deze oorlog door bijvoorbeeld bombardementen ; gezinnen, jonge mensen, kinderen en ouderen; laten deze gebrachte offers niet voor niets zijn geweest.“Ik doe een dringende oproep; nooit toegeven aan het gemakkelijk wegkijken van leed en onverdraagzaamheid. Ga je eigen gang, maar wel binnen de grenzen van de wet en de rechtstaat. Al een eeuw lang hebben we kiesrecht; maar kiezen is geen recht maar een plicht. Je hebt een plicht, want je hebt geen keuze om vrijheid te kiezen !”

Na een 2e samenzang sprak dominee Pieterman; twee onbekende verhalen. Een persoonlijk verhaal over zijn vader, die in de oorlog was opgepakt en terecht kwam in diverse tewerkstellingskampen in o.a. Duitsland. Hoe hij na de oorlog terugkwam en er binnen het gezin nooit een woord meer over werd gesproken. Een tweede onbekend verhaal over hoe Klaas Pieterman in contact kwam met dominee Enker. Het persoonlijke verhaal van deze in Duitsland geboren Jood. Hij werd ook opgepakt en overleefde reserveringskamp Theresiënstadt in Tsjechie.

Twee onbekende bekende verhalen.  En daar zijn er nog zoveel van ….

Ds Pieterman eindigde de dienst met een gebed.

Buiten werd de stoet opgesteld en werd de stille tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Leensterweg afgelegd. De stoet werd begeleid door de trommelslagers Stok en Bolt van muziekvereniging St. Caecilia uit Kloosterburen.

De krans werd geplaatst door burgemeester Bolding en raadslid Waal. Leerlingen van basisscholen Zoutkamperril en H.de Cockschool legden bloemen bij de 11 graven van de oorlogsslachtoffers. Na het taptoesignaal , door Ruben Noorda, werd er twee minuten stilte in acht genomen. Afsluitend werd er gezamenlijk het “Wilhelmus“ gezongen en keerde een ieder huiswaarts.

Bij de ceremonie op de begraafplaats was de erewacht van het Korps Nationale Reserve (NATRES) aanwezig en zo’n 150 belangstellenden.

Tekst + foto’s: Anita Hummel

Cookieinstellingen