Onderwijsstaking: Leerlingen van De Getijden in Pieterburen gaan plat

In het vakbondsjargon:
In het vakbondsjargon: "We gaan plat."
Foto: De Getijden

PIETERBUREN – Alle zeventig leerlingen van de Montessorischool in Pieterburen gingen even plat in de sporthal naast de school om uit te beelden dat ze meeleven met hun überdrukke juffen. Meer geld voor het basisonderwijs en werkdrukverlaging realiseren zijn de twee grote issues waarom meer dan 2500 basisscholen vandaag gesloten zijn. Daar hoort De Getijden ook bij.

Staken is iets wat tegen de natuur van basisschoolleerkrachten indruist, maar ze willen ook dat hun leerlingen zo goed mogelijk onderwijs krijgen, iedere dag. Daarom doen de leerkrachten van De Getijden vandaag, 15 maart, ook mee aan de landelijke stakingsdag van de AOb en FNV. Schoolleiders en directeuren doen deze keer officieel niet mee.

Schoolleider Sabine Wiersema van De Getijden: “Eigenlijk vind ik, dat de schoolleiders ook mee hadden moeten doen. Schoolleider en team moeten samen een punt maken. Als school trek je één lijn.”

Solidariteit met überdrukke juffen in de sporthal.

De ouders die de schoolleider heeft gesproken, steunen de school. Het niet kunnen vervangen van een afwezige leerkracht omdat er eenvoudigweg geen vervangers zijn, is iets, wat ouders direct raakt. “Ze waarderen de oplossing die we voor afgelopen dinsdag hebben bedacht, toen een juf niet aanwezig kon zijn. Ik heb die dag zelf een deel van de vervanging gedaan en de intern begeleider nam de klas van de invallende leerkracht over. Maar iedereen begrijpt ook, dat het schuiven met leerkrachten en inzetten van ander eigen personeel geen structurele oplossing biedt. Teveel mensen komen niet aan hun eigenlijke werk toe, waardoor de werkdruk op andere dagen nog meer oploopt.”

Zo’n soort oplossing kan sowieso niet altijd uitgevoerd worden. Een paar weken eerder moesten de kinderen van de onderbouw een dag naar huis gestuurd worden, omdat er op geen enkele manier vervanging geboden kon worden.

Juf Joline van de onderbouw: “Er moet veel veranderen in het onderwijs. Het feit dat er in Nederland klassen naar huis worden gestuurd vanwege een lerarentekort, is maar de top van de ijsberg. Ieder kind verdient een goede juf of meester met veel kennis van zaken, een moderne, hygiënische leeromgeving met hedendaagse, kwalitatief goede en uitdagende leermiddelen. Helaas is dit in Nederland op dit moment zeker geen vanzelfsprekendheid op basisscholen.”

En wat doen de juffen van De Getijden tijdens de landelijke stakingsdag? Thuis het werk voor de komende week voorbereiden blijkt favoriet. “Wil je iets bereiken dan moet je het landelijk doen, “ zegt schoolleider Sabine Wiersema. “Anders kies je toch altijd voor de kinderen.” Staken moet je leren.

 

Cookieinstellingen