EXCLUSIEF! Prins carnaval en adjudant: “Er is weer een korps van dansmariekes”

Moderne carnavalisten: achter de laptop
Moderne carnavalisten: achter de laptop
Foto: Berto Merx

Prins Anne-Jan I en zijn adjudant Luuk Korhorn zijn in staat geweest om enige verwijl ter beschikking te stellen zodat de carnavalisten in Kloosterburen goed geïnformeerd zijn over het beleid in het zottenrijk Kronkeldörp dat vanaf komende vrijdag 20.11 uur onder hun heerschappij staat.

De mannen hebben het niet gemakkelijk dezer dagen. Zo’n 300 vrijwilligers moeten aangestuurd worden voor het carnavalsfeest, de optocht op zondag, de feestzittingen, teveel om op te noemen. En het moet allemaal op tijd klaar. De carnavalsvereniging Oldeclooster gaat in de ready-steady stand. We mogen de mannen die zich al de allures van heersers over de mombakkesen hebben eigen gemaakt, de adjudant was in 2016 zelf prins, ontmoeten in een eenvoudig doch gerieflijk stulpje in Kruisweg. Edoch, hun charme en innemendheid kan niet maskeren dat er ernstige kwesties zijn die ter sprake moeten komen.

De adjudant links doet het precies goed: de Prins moet altijd in optima forma verschijnen. zelfs een veer mag niet scheef zitten.

Hoogheid, eerste punt. Voor de altijd schitterende optocht op zondag – een compliment mensen, kost niks en doet zoveel plezier – wordt nog steeds entree geld geheven. Dit is toch een schandaal en dat is al jaren zo.

Prins Anne-Jan: “Ook wij worden geconfronteerd met prijsverhogingen, verhoging van de BTW, met inflatie.”

Jawel, maar het zou toch zo moeten zijn dat bijvoorbeeld ouderen toch van een reductie zouden kunnen genieten en……. “Hallo zeg,” interrumpeert de adjudant, “we zijn geen 50 plus organisatie, daarvoor moet je bij Omroep Max zijn. Je kunt ook naar de optocht in Ter Apel gaan. Maar ja, die in Kloosterburen is dichterbij en het scheelt ook nog eens in de benzinekosten.” De Prins, met de mildheid van een bestuurder die oog heeft voor problemen: “We maken allerlei kosten, van de verzekering voor de praalwagens, de verkeersregelaars, de huur van het Kronkelhoes. De inkomsten via de sponsors en de entree zijn absoluut nodig. Ik zal wel alles in het werk stellen om op termijn de entree voor de optocht te verlagen of af te schaffen.” Dit is de eerste keer dat een Prins van het Kronkeldörp een dergelijke toezegging doet!

Alaaf, Kloosterburen alaaf.

Een andere ernsthafte kwestie is de positie van de Vrouw in het carnavalsgebeuren. Waarom is heerschappij over het Kronkeldörp nog steeds exclusief mannelijk? Waarom is er geen prinses, of is de vrouw op een andere wijze zichtbaar in dergelijke situaties?

De Prins: “Ho, ho. Waar zouden wij zijn zonder de enorme steun van de vrouwen? Een dergelijk feest, en voor mij persoonlijk ook, kan niet zonder die sterke, onzichtbare kracht van de vrouwelijke carnavalisten. Of er nu meteen een vrouwelijke heerser bij moet……ik weet het niet, soms is het wel eens goed om tradities in stand te houden.”

Er is gewoon een glazen plafond voor vrouwen.

De Prins zucht diep: “Sommige dingen zijn nu eenmaal zo.”

Nog een punt van kritische kritiek. Overal zie je van die fraai met de figuurzaag gezaagde dansmariekes die het carnaval aankondigen. In werkelijkheid heeft U geen dansmariekes korps ter beschikking. En dat is al jaren zo en al jaren beloven de prinsen dat daar wat aan gedaan wordt. Een prinsengarde zonder mariekes is als een bezem zonder steel.

De adjudant: “Wacht even. Het is ons gelukt om een korps van zeven mariekes op de benen of in de benen te krijgen. Dat is in samenwerking met Dancing Kloosterburen. Let wel, beste kritische vrind, dit is een grandioze vernieuwing. Waar we het zelf niet kunnen, zoeken we naar partners en brengen synergie tot stand.”

Ook het natje en het droogje hoort erbij.

De Prins: “Ik wil wel even wat rechtzetten. Wij ontwikkelen voortdurend vernieuwende gedachten. Als het aan ons had gelegen zou er dit jaar alleen maar 0,0 procent bier in omloop zijn. Gewoon, om het carnaval vieren gezonder te maken. Van vrijdag tot en met dinsdag is Kloosterburen een dorp van bewegen, polonaise dansen is zeer intensief bewegen op muziek. We brengen mensen in beweging die dat anders niet zouden doen. In de voorbereiding op carnaval moet je sparen, zuinig zijn, aan budgetbeheersing doen en dingen laten, om tijdens het feest vol er tegen aan te kunnen gaan. Onze vernieuwingen zijn ook toekomst gericht. De aandacht voor biologisch afbreekbare confetti, gemaakt van chloorvrij papier, om maar eens wat te noemen.”

Hoogheid, dank voor het welwillend behandelen van toch serieuze kwesties.

De Prins: “Het dingetje is, beste mensen, vooruit regeren is zeer moeilijk…..”

Nu nog verscholen in het struikgewas. straks op de Prinsenwagen.

En dan is er nog de human-interest, de mens achter de Prins en de adjudant. Anne Jan I (27) werkt bij Cosis in Winsum met mensen met een beperking. Het werk is in onregelmatige dienst (“dat vereist goed plannen”). “Mijn grootste valkuil is dat ik er voor moet zorgen op tijd naar huis te gaan. Ik ken mezelf en ik weet dat ik de neiging heb om als laatste het licht uit te doen in het Kronkelhoes. En ik weet dat ik er op moet letten op tijd te zorgen voor het natje, het droogje en de rust. Maar daar waakt mijn adjudant over,” zegt de Prins met ingetogen trots over zijn rechterhand. Adjudant Luuk werkt in het dagelijks leven in de ICT. Hij is eerder prins geweest en kent het klappen van de zweep wel. “We kennen elkaar al 20 jaar,” zegt de adjudant. “dat zit wel goed.” De onzichtbare hand van de adjudant zal merkbaar zijn in de kwaliteit van de elektronica in de praalwagens: “Een kabeltje hier, een stekkertje daar, een verbinding aanleggen, dat is mijn werk in de schaduw,” zegt hij.

Stilleven met twee mutsen en een staf.

Vrijdagavond om 20.11 uur begint in het Kronkelhoes het carnavalsfeest. Het voltallige college van burgemeester en wethouders zullen de sleutel van de gemeente Het Hogeland aan de Prins overdragen als teken van zijn gezag. Daarna is het feest in de prinselijke residentie Het Kronkelhoes. Zaterdagmorgen maakt de Prins zijn opwachting bij de bewoners van ’t Oldeheem. Vanaf 14.00 is het Kindercarnaval in de residentie. Zaterdagavond, om 10 voor 7 begint de viering in de Willibrorduskerk, gevolgd door feest in het Kronkelhoes. Zondag begint om 14.00 uur de grote optocht met de ongeveer 30 praalwagens, de einzelgängers en groepen en muziekgezelschappen. ’s Avonds feest met uitreiking van de wisselbeker voor de beste deelnemer aan de optocht. Maandagochtend gaat de Prins en zijn garde op ziekenbezoek en ’s avonds is de grote zitting, het Rosenmontagsbal. Dinsdag wordt om 17.00 de sleutel weer overhandigd aan het gemeentebestuur. Tot middernacht stipt is de prins in functie en dan is het afgelopen.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen