Anne-Jan Ozinga nieuwe Prins in het narrenrijk Het Hogeland

Foto: cv Oldeclooster

KLOOSTERBUREN – Voor één jaar heet Anne-Jan Ozinga Prins Anne-Jan I, de nieuwe vorst over het narrenrijk tussen Lauwersoog en de Dollard, tussen Kloosterburen en Adorp. De prins-carnaval werd zaterdagavond geïnaugureerd tijdens de feestelijke zitting in het Kronkelhoes.

De nieuwe prins en zijn adjudant Luuk Korhorn werden met een film geïntroduceerd. In een busje van de gemeente werden ze aangevoerd na een rondrit in het nieuwe zottenrijk en als laatste stapte Prins Anne-Jan I uit. Het spreekwoord zegt: De prins is dood, leve de nieuwe prins. Henk Senlas die afgelopen jaar als Henk I regeerde, kijkt met plezierige gevoelens terug op dat jaar: “Het was een heel mooi carnavalesk jaar en je weet dat daar een einde aan komt. Het is mooi geweest. Ik blijf wel actief in de Raad van Elf.” Dat is een hulpgroep, zeg maar een college van wijze en doorleefde carnavalisten, die de Prins bijstaat.

In termen van managementontwikkeling en procesbesturing verdienen de carnavalisten van CV Oldeclooster (sedert 1970) een extra veer op hun muts, categorie pauwenveer. Traditiegetrouw krijgt de Prins uit handen van de burgemeester de sleutel van de gemeente, als teken dat gedurende de dolle dagen de Prins het hoogste gezag in de gemeente uitoefent. Daarna wordt de sleutel carnavalsdinsdagnacht weer terug gegeven. Met het oog op de naderende samenvoeging van De Marne, Winsum, Bedum en Eemsmond hadden de Kronkeldörper carnavalisten de sleutel aan de vier burgemeesters van die gemeenten terug gegeven. Hiermee op Aswoensdag van 2017 al vastleggend dat het nieuwe prinsdom de gemeente Het Hogeland omvat.

Vanaf links. De wethouders Harald Bouman (Eemsmond) die de burgemeester emplaceerde, de burgemeesters Koos Wiersma (De Marne) met de sleutel, Rinus Michels (Winsum) en Erica van Lente (Bedum).

 

 

 

Cookieinstellingen