Dinsdagmorgen: gassen in Kruisweg

Foto: Berto Merx

Even gassen man, in Kruisweg, het spannendste, avontuurlijkste dorp van gans Het Hogeland. Hadden jullie daar vanmorgen last van een auto die met 60 door het dorp scheurde, ja dat klopt, dat was ik.

Rij vanaf Hornhuizen het lieflijke dorpje onder de dijk in, zie daar staat het bord dat je zestig mag rijden. Nog even gekeken, als je van Kruisweg naar Hornhuizen rijdt, daar staat een bord met de gisse – en juiste – mededeling einde 60 km zone.

Heerlijk man, een dorp waar je met zestig door mag, een kroonjuweel onder de gehuchten die beton-, blokken, bakken, schalen, en ook van hout of hergebruikt plastic op de weg hebben staan en erger nog die rotzooi dwars op de weg die je bij elke APK-keuring een setje schokbrekers kost en als het wegdek er gewoon zo slecht bij lag zouden de protesten niet van de lucht zijn en zou er in de gemeenteraad vragen worden gesteld. Maar, het heten verkeersdrempels en dat is semantische Schwärmerei (een deftig woord voor met woordjes en betekenissen rommelen) met als enig doel: brave, gezagsgetrouwe burgers laten bloeden voor een set nieuwe schokbrekers.

Man, wat een belevenis vanmorgen, daar op de Borgweg. Ter hoogte van de supermarkt moest ik nog bijschakelen omdat ik onder toeren reed.

Auto-vrienden, let wel even op. Kom je van Leens, dan staat er nog steeds de mededeling dat de scholen alweer begonnen zijn (daar zeg ik niks over), met een 30 km bordje. Bij de dijk aan de Hogeweg staat ook zo’n 30 km dingetje en ook op de Marneweg vanuit Kloosterburen.

Maar daar wordt aan gewerkt. Overal in de gemeente De Marne tref je hoopjes 60 km bordjes aan. Die gaan ze natuurlijk straks overal hangen.

Tekst en foto’s: Berto Merx  

Cookieinstellingen