Zondagmorgen: Hele oude overbodige borden

Foto: Berto Merx

Het staat er nog steeds, dat bord met de belangwekkende mededeling: “De scholen zijn weer begonnen!” Zo, zo, een belangwekkende communicatie voor wie niet doorheeft waarom er sinds 3 september – ineens, na zes weken op mysterieuze wijze verborgen te zijn geweest – de roedels scholieren in de vroege ochtend en op de late middag de wegen, stegen en straten weer onveilig maken.

De buurjongen gaat ineens op maandagmorgen om kwart voor acht op de fiets weg. Wat zou die toch gaan doen? Gelukkig kunnen we deze gebeurtenis duiden: hij gaat weer naar school, met een uitroepteken, zodat u en ik snappen wat ons uitroepend wordt medegedeeld. Wij wisten hier natuurlijk niks van. Wij plannen zomervakanties geheel los van de schoolvakanties. We hebben agenda’s met slechts één relevante pagina: de algemene vrije dagen en de periodes van de schoolvakanties voor Noord-, Midden-, Zuid en West-Nederland, vakanties vastgesteld door het meest ondemocratische bestuursorgaan van Nederland. En we zien wekenlang kindertjes rondhangen, dus niet op school!, lieve hemel, er zal toch niet schoolvakantie wezen? Gelukkig hebben we er een bord voor: “De scholen zijn weer begonnen!”

Wie wordt hier gewaarschuwd, sedert de jaren zeventig van de vorige eeuw? Ja, de automobilisten natuurlijk. En terecht. Wie kent het niet, dat beroemde artikel 150 of 151 of 152? Als een fietser en een automobilist elkaar wat aandoen, dan is de automobilist gewoon altijd de bok, behoudens hij in zeer aanzienlijke mate en met overtuigend bewijs kan aantonen dat hij geen schuld heeft. Ja, er zijn nog te weinig automobilisten die dit weten en achteraf stomverbaasd zijn dat ze de pisang zijn terwijl ze toch overtuigd waren van de correctheid van hun handelen jegens de fietser.

Er moet een campagne komen van het type: “Scholieren, ook al zijn de scholen begonnen, hou je echt wel aan de verkeersregels!” Ja beste fietsers, je mag naast elkaar rijden, maximaal twee, mits de verkeerssituatie dat toelaat. Met drie, vier man naast elkaar, is gewoon fout. Ja beste fietsers, als je tuut-tut hoort, dan komt er een auto achterop.  Je hoeft niet om te kijken, want een paard, een koe en een hond roepen niet tuut-tuut. Ja beste fietser, gedraag je fatsoenlijk op de fiets, midden vinger opsteken, schelden enzo, is nergens voor nodig (dat geldt trouwens ook voor automobilisten).

En dan nou even geheel iets anders. De ongelukken met scholieren, die vinden vooral plaats bij en rond de scholen! (even een uitroep teken erbij). De treurige details hiervan zijn algemeen bekend. Er moet dus ook een campagne komen van het type: “Scholieren, let op, er is een school in de nabijheid!”

Nou ja, afgezien van die overbodige borden, is het natuurlijk prachtig dat de scholen weer zijn begonnen. Dat het weer lekker druk is op de wegen, want zonder scholieren is het ook maar niks.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen