Billeke de Beer over twee weken officieel heropend

Koos Holwerda en Abby Winter.
Koos Holwerda en Abby Winter.
Foto: Berto Merx

ZUURDIJK – Koos Holwerda en Abby Winter nemen een moment van ontspanning. Op de plek waar over 14 dagen het terras van Billeke de Beer er weer stralend bij zal moeten liggen.

Café Biljart Billeke de Beer gaat het door hen gekochte café heten. “Er is geen reden om de naam te veranderen,” zegt Koos. “Het wordt weer een dorpscafé waar het bruisende verenigingsleven een plek zal krijgen. We hebben in Zuurdijk een biljartclub, een klaverjasclub. En verder zullen we allerlei activiteiten organiseren of mee doen met anderen.”

Billeke in het 160 inwoners tellende Zuurdijk is haast een horeca-icoon van het Hogeland. Onder Gerrit Arkema, tot zeker 20 jaar geleden, was het een bloeiend centrum voor gerstenat en in de slijterij kon men haast op elk tijdstip van de dag terecht. Daarna zakte de allure wat weg.

Koos en Abby, ze woonden al in Zuurdijk, zaten een keer met de vorige eigenaar Jan Pieter de Roo te keuvelen. “Hij wilde er wel van af, maar kon geen woning in Zuurdijk vinden. Uiteindelijk heeft hij ons huis gekocht en wij hebben het café van hem gekocht.”

Koffie en daarna weer aan de slag.

Het interieur van Billeke blijft vrijwel geheel zoals het was. De drankwinkel blijft. Er is gekozen voor Amstel als hoofdmerk en andere biertjes zoals Grolsch, Palm worden er naast geschonken. Er wordt een zeer eenvoudige kaart gehanteerd.

Waar staat het café over een jaar? Abby: “Er is dan een héél mooi gezellig terras voor iedereen die te voet, op de fiets, de auto of motor door Zuurdijk komt. De voordeur is in ieder geval opgeknapt en het café is gezellig, prettig vol.”

Het is tijd om weer aan het werk te gaan. Er is nog veel te doen, voor de opening over 14 dagen.

Tekst en foto’s: Berto Merx

Het nieuwe telefoonnummer is 0595-852042
Cookieinstellingen