Zeilers onderweg naar Noorwegen

LAUWERSOOG – Zaterdag, aan het eind van de middag, was de start van de 19de editie van de Colin Archer Memorial Race. Liefst 65 boten hadden zich ingeschreven voor wat de grootste zeilrace van Nederland wordt genoemd. Hoofdsponsor Jelle Bos van Beleef Lauwersoog zag dat alles keurig volgens schema verliep.

In de week voor de start van de twee-jaarlijkse race arriveerden de deelnemers al in Lauwersoog, waar de aangekondigde keuring op uitrusting en vooral veiligheid werd uitgevoerd.
Op donderdagavond werd er gezamenlijk gegeten waar vrijwel alle deelnemers, familie, belangstellenden, vrijwilligers en bestuursleden bij aanwezig waren.

Vrijdag zijn alle schepen naar de buitenhaven verhaald. Zaterdagochtend vond de eerste briefing plaats, waar de laatste wijzigingen werden doorgegeven, waaronder de weersverwachting. Daarna begaf iedereen zich naar zijn of haar schip waar afscheid werd genomen van familie, vrienden en belangstellenden.

De zeilboten – negen categorieën verdeeld over 4 startgroepen – verlieten vanaf half 5 de haven van Lauwersoog, voor de reis over 365 zeemijlen naar het Noorse Larvik.

Eenmaal in Larvik vindt een warm onthaal plaats en kan men zich heerlijk opfrissen, uitrusten en genieten van de mooie Noorse kust. Na enkele dagen vindt de Parade of Sail plaats, waarmee een eerbetoon wordt gegeven aan marine-architect/scheepsbouwer Colin Archer (1832-1921), die in Larvik is geboren en begraven.
Als laatste wordt er nog gestreden om de Martin Loos prijs. Hierna vindt de prijsuitreiking plaats en de gezamenlijke barbecue.
Degene die de tocht 5 keer als schipper heeft volbracht behoort tot het veteranen gilde.

 

Cookieinstellingen