Uitbaggeren Westgat feestelijk ingeluid

Foto: Archief WinsumNieuws

LAUWERSOOG – Het was een klein feestje dinsdagavond aan boord van  de Amazone. Het hele wereldje betrokken bij de visserij op Lauwersoog was aan boord om het begin van het uitbaggeren van het Westgat bij te wonen en te vieren.

De vaargeul tussen Ameland en Schiermonnikoog, het Westgat, slibt gestaag dicht. Met als gevolg dat de grotere viskotters de haven en dus ook de visafslag van Lauwersoog links laten liggen. De algemene bedrijvigheid in het havengebied heeft er onder te lijden.

Het uitbaggeren is een langslepende kwestie. Er waren milieu-problemen: het Westgat maakt deel uit van de kwetsbare Waddenzee. Het ministerie van verkeer en waterstaat was huiverig voor het project. Het vreesde dat de slibvorming na het baggeren gewoon weer door zou gaan en dat het dus eigenlijk een operatie van het type zinloos was. In 2017  kwamen de betrokken gemeenten, het Havenbedrijf, het provinciebestuur en het ministerie tot een vergelijk en kon de operatie worden ingezet. Afgelopen maandag werd de motor van het baggerschip gestart. Gisteravond bezochten de bestuurlijk betrokkenen het werk.

Gedeputeerde Henk Staghouwer stelde dat het mooi is dat ondanks het jaren slepende proces het zover gekomen is. Lauwersoog wordt weer goed bereikbaar, aldus de gedeputeerde. Harm Post, directeur van het Havenbedrijf melde dat de schippers uit Urk hebben toegezegd dat ze haven weer gaan opzoeken. Dat is heel goed voor de bedrijvigheid, zo zei hij.

Cookieinstellingen