Vlaggetjesdag Zoutkamp op en vanaf de ZK 47

ZOUTKAMP – Afgelopen maandag, rond de klok van half twee, had de feestbemanning op de ZK 47 aangemonsterd. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie vaart richting het Koninginneschip 2018, de ZK 20 van schipper Waalke Smit, dat onderweg was met de nieuwe Garnalenkoningin.

Een heerlijke temperatuur, een volle zon, gezellige gasten, een betrouwbare (gast)- bemanning, een complete muziekinstallatie van Tuma FM Drive in show, lekkere koele drankjes en artiesten, geweldige artiesten.

Voor een landrot als uw verslaggever was het afmeren al een enorme sensatie, maar met duidelijke armgebaren van de oplettende bemanning en wat hulp van de KNRM Lauwersoog kwam de oude dame in beweging en manoeuvreerde de schipper handig door de volle binnenhaven.
Voor de duizenden mensen aan de wal moet het een prachtig gezicht zijn om al die mooi uitgedoste schepen langs te zien varen, maar voor de feestbemanning betekent het varen langs de volle kades, de andere schepen en vooral het ‘onder de openstaande brug doorvaren’, kippenvel!
Al die vrolijke gezichten, die zwaaiende armen en meezingende mensen op de dijk, een geweldig gezicht!
Ieder schip werd uitbundig uitgezwaaid, het leek net alsof de vloot een zeeslag ging voeren, maar van strijd geen sprake. Het was een ware triomftocht richting het Lauwersmeer, op weg naar de nieuwe Koningin, de GarnalenKoningin.

Al voor het ruime sop gekozen was, ging het los aan boord. Bennie Peters uit Emmen gaf vanaf de radarmast een optreden.

De jongens van Toplicht: Marcel de Graaf, Robin Bouma, Daniel Tuma en Bé Dilling zongen de bekende Zoutkamper liederen en de bemanning zong uit alle borst mee, een prachtig festijn!

De vloot kreeg gezelschap van allerlei pleziervaartuigen, zelfs van politie te water. Na ongeveer een uur varen kwam het Koninginneschip in zicht. Bij het voorbij varen schalden bijna alle namen van ieder mooi Zoutkamper meiske over het water, maar tenslotte werd de zwaaiende Reliejanne Smit herkend, mooie Koningin!

Op de terugvaart werden de gasten op de ZK 47 verrast door een geweldig zangduo: Peter en Truida  van der Veen. Het echtpaar had volgens ingewijden al meer dan tien jaar niet samen opgetreden, maar wat een stemmen!
Het lied ‘Up Where We Belong’ van Joe Cocker & Jennifer Warnes toverde menig traantje tevoorschijn.

Bij het naderen van de binnenhaven brak het feest in alle hevigheid los. ‘Dan breekt het feest los’, DÉ hit van Toplicht ging op ‘repeat’ en luid zingend meerde de  (feest)- bemanning van de ZK 47 aan in de nog vollere haven, waar de landrotten nog even konden meegenieten van het top(licht)feest!

De ZK 20 van Waalke Smit volgde niet veel later. Burgemeester Koos Wiersma ontving Koningin Reliejanne Smit met alle égards en begeleidde haar, haar hofdames
Iris Nijholt en Reiny Toxopeus, bloemenmeisje Sanne Steegstra en de vissersknaapjes Thorwald Rispens, Jan Smit, Roan Smit, Justin Pod, Dinand Feith
en Christian Wieringa naar het podium, waar een grote menigte hen welkom heette. De rede van de nieuwe Koningin was positief en oogstte veel bijval van het publiek.
(Een samenvatting van haar rede kunt u zien in onderstaand filmpje.)
Burgemeester Koos Wiersma ontving van de voorzitter lovende woorden voor de manier waarop hij zich altijd sterk heeft gemaakt voor de visserijsector.

Een fotoserie staat boven deze tekst. De dronefilmpjes zijn van Ruben uit Ulrum. 

Cookieinstellingen