Dodenherdenking in gemeente De Marne

Foto: DeMarneNieuws

DE MARNE – Het thema van dit jaar is: 2018 – Jaar van Verzet. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.

In onze gemeente worden in de volgende plaatsen herdenkingen gehouden:

Eenrum
Vanaf 19.00 uur is de kerk geopend voor een tentoonstelling. Om 19.45 uur lopen de aanwezigen vanaf het dorpsplein in een stille tocht naar de kerk. Hier worden toespraken gehouden gevolgd door twee minuten stilte. Daarna is de kranslegging bij de kerk en het Joods monument. Namens de gemeente voert wethouder Anne Marie Smits het woord.

Na de plechtigheid is er koffie en thee in de kerk. Om 20.45-21.30 uur verzorgt muziekvereniging Orpheus een herdenkingsconcert.

Kloosterburen
Verzamelen om 19.30 uur in het verzorgingscentrum ’t Olde Heem. Hier houden de voorzitter en wethouder Kor Berghuis een toespraak. Tijdens de plechtigheid lezen leerlingen van basisschool Mandegoud gedichten voor en speelt Stef de Vries muziek.

Na de voordrachten gaan we onder begeleiding van St. Caecilia naar het monument bij de N.H. Kerk. Hier legt wethouder Kor Berghuis samen met de leerlingen een krans bij het monument, gevolgd door twee minuten stilte.

Leens
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Petruskerk. Hieraan wordt medewerking verleend door mevrouw Jannie Vogel, raadslid van de gemeente De Marne. Na de dienst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar legt mevrouw Jannie Vogel een krans bij het monument en wordt er na de twee minuten stilte een korte plechtigheid op de Joodse begraafplaats gehouden.

Ulrum
In de “Goede Herderkerk” aan de Schapenweg is om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Daarna volgt een stille tocht naar de begraafplaats voor de kranslegging en het eerbetoon bij de oorlogsgraven. Burgemeester Koos Wiersma legt samen met de basisschoolleerlingen een krans. Bij de graven staat een erewacht opgesteld van het Korps Nationale Reserve. Na de twee minuten stilte wordt gezamenlijk “Het Wilhelmus” gezongen.

Cookieinstellingen