Droogdok heeft tóch verloren

LAUWERSOOG – De afgelopen maanden was het een veelbesproken stuk metaal: het droogdok in de haven van Lauwersoog. Het gevaarte gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Nu wordt het verroeste werktuig dan toch helemaal weggehaald.

Het dok is met 110 meter lang en 17 meter breed niet een kleintje dat zomaar even uit elkaar geschroefd kan worden. Jaren terug werd het gevaarte voor het laatst gebruikt, waardoor het nutteloos was geworden.

In februari begon de sloop, maar dat ging niet zonder tegenslagen. Tijdens het verplaatsen van het dok raakte het lek na een botsing met een grote pijp. Het kwam deels onder water te staan, maar bleef wel grotendeels boven water liggen. Eind februari kwam daar verandering in: tijdens een sterke oostenwind kwam het droogdok schuin te liggen en liep het vol water. Het dok zonk naar de bodem van de haven, waar het op dit moment nog steeds grotendeels ligt. Met pompen werd geprobeerd het water er uit te pompen, maar tevergeefs.

Een groot deel van het dok is inmiddels al gesloopt en afgevoerd. Een enorme kraan op een ponton gaat nu helpen met de laatste, zware loodjes.

Tekst en foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen