Eenrum lijdt eerste nederlaag in Warffum

WARFFUM – Eenrum, de aanstaande kampioen in de vijfde klasse D, leed zondagmiddag z’n eerste nederlaag van het seizoen bij Warffum. In de derby van Het Hogeland stapte Warffum met een dikverdiende 2-0 zege van het veld.

De uitslag was volkomen terecht aangezien de Warffumers de echte wil om te winnen toonden. Koploper Eenrum, dat in eigen huis niet verder was gekomen dan een gelijkspel tegen Warffum, startte deze middag met een defensieve opstelling. Met een ‘4-5-1′ hoopte trainer Jaap van der Ploeg de Warffumers op het middenveld te kunnen bestrijden. Spits Tim Spijk startte door deze tactische ingreep op de bank, waar hij samen met verzorger Gerke Kersaan toezag hij zijn team inspiratieloos over het veld bewoog.

Al binnen 15 seconden had Bartel Klinkhamer Warffum op voorsprong kunnen zetten toen hij een afgemeten voorzet van Rick Kloosterhuis zwak op doel kopte. Eenrum zou moeten zijn wakker geschud, maar niets was minder waar. De Eenrumers werden in bijna alle duels afgetroefd en hadden vooral moeite om de sterk spelende Roel klinkhamer aan banden te leggen. De rechterspits was een ware plaag voor de verdediging van de gasten, alleen ontbrak de scherpte in de afwerking bij de Warffumer. Zo werd Klinkhamer halverwege de eerste helft diep gestuurd door Teun Venhuizen, maar was z’n schot op het doel van Eenrum-sluitpost Anton Brontsema niet meer dan een rolletje. Een minuut later snelde Klinkhamer weer langs Lammert Brinkhuizen en was z’n voorzet op grote broer Bartel op maat. De kopbal was een makkelijk prooi voor Brontsema. De eerste echte mogelijkheid voor Eenrum viel in de 37ste minuut te noteren. Het was Nick Rijzinga die vanuit een vrije bal het doel van Marco Stoepker onder vuur nam. De sluitpost had geen moeite met de weinig overtuigende inzet van de Eenrum-topscorer.

In de tegenaanval, een verre uittrap van doelman Stoepker, was het Eenrum-verdediger Sigmar van der Tuuk die weggleed, waardoor Roel Klinkhamer oog in oog kwam met Eenrum-goalie Brontsema. Ook nu produceerde de Warffumer niet meer dan een ’terugspeelbal’.

in de 43ste minuut dacht iedereen die Warffum een warm hart toedraagt dat de geel-zwarten een strafschop kregen, nadat Sigmar van der Tuuk opzichtelijk hands maakte na een voorzet van Roel Klinkhamer. Het feest ging echter niet door aangezien Bartel Klinkhamer hierbij al in buitenspelpositie stond.

Na rust (0-0) duurde het tot de 54ste minuut alvorens het eerste wapenfeit in de tweede helft viel te noteren. Die kwam verrassender wijze van de gasten. Bobo Miedema werd diep gestuurd en op de rand van het strafschopgebied in de mangel genomen door Tim Venhuizen en Robin Klaassen. Scheidsrechter Huib Bloem bevond zich nog in de middencirkel en zag er geen kwaad in. Nog geen minuut later moest Anton Brontsema alle zeilen bijzetten om Warffum van scoren af te houden. Zo redde hij op een inzet van Roel Klinkhamer, waarna hij ook de rebound van Bartel Klinkhamer uit z’n doel wist te houden. De daaropvolgende hoekschop van Stefan van der Berg, belandde via Patrick Pieterman voor de voeten Bartel Klinkhamer, die nu wel het net wist te vinden, 1-0.

Trainer Jaap van der Ploeg reageerde direct; aanvoerder Siebrand Solinger werd naar de kant gehaald en Tim Spijk mocht het laatste half uur in de spits naast Bobo Miedema. Eenrum, dat met maar 12 spelers naar Warffum was afgereisd, kon dus niet meer wisselen. En dat in een wedstrijd waarin iedereen naar de kant had kunnen worden gehaald. Het vertrouwen in een puntje zal op dat moment dan ook enkel en alleen gebaseerd zijn geweest op ‘het geluk van een koploper’.

Het werd al snel duidelijk dat ook dat niet zou gaan gebeuren. Warffum streed no steeds voor iedere meter, terwijl het geloof op een goed resultaat bij Eenrum al in de eerste helft was verdwenen. Eenrum kwam in de tweede helft slechts twee keer in de buurt van doelman Stoepker. Eerst was de doelman attent toen hij eerder bij de bal was dan de diep gestuurde Bobo Miedema en in de 71ste minuut zag hij Tim Spijk uit een voorzet van Roy Kamps net naast koppen.

Bij Warffum verscheen Gert-Jan Dijkhuizen binnen de lijnen voor Roel Klinkhamer. Het inbrengen van de 35-jarige Dijkhuizen betekende een adrenalinestoot in de voorste linie van Warffum en was het wachten op de verlossende 2-0.

Met nog tien minuten te spelen was het Dijkhuizen die met een prachtige steekpass werd bereikt. Op de hielen gezeten door Milan Rutkowski snelde de Warffumer op Anton Brontsema af, die z’n doel goed verkleinde en de inzet van Dijkhuizen met de voet keerde. Daarop pikte de zeer sterk spelende Niels Zantingh de bal op en gaf voor richting tweede paal, waar invaller Gertjan Meijer van dichtbij op de lat kopte. Eenrum leefde hierdoor nog steeds en mocht hopen op een punt, maar zover zou het niet komen.

De verdiende nekslag werd uiteindelijk in de 89ste minuut uitgedeeld door Gert-Jan Dijkhuizen. De Warffumer werd net buiten het strafschopgebied onderuit gehaakt door Sigmar van der Tuuk, waarop Dijkhuizen de toegekende vrijebal zelf geplaatst langs sluitpost Brontsema schoot en daarmee de eindstand bepaalde, 2-0.

Zo pakte Warffum dit seizoen 5 punten van Eenrum. Het team van trainer Van der Ploeg kan deze nederlaag hebben, maar moet zich doodschamen voor het vertoonde spel (lees: inzet). “Kampioen onwaardig”, aldus een trouwe Eenrum-supporter na afloop.