De Marne vraagt regering om ruimhartig kinderpardon

Foto: openbaar domein

DE MARNE – Het gemeentebestuur van De Marne vraagt de regering om een ruimhartig “kinderpardon”.

In een brief aan staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid pleit de gemeente voor een oplossing voor kinderen van asielzoekers die al lange tijd in Nederland verblijven en hier geworteld zijn. Met het sturen van de brief geven burgemeester en wethouders uitvoering aan een motie in de gemeenteraad, die was ingediend door PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en CDA. De motie werd door een ruime meerderheid aangenomen.

Volgens de gemeenteraad van De Marne worden de asielregels momenteel te strikt toegepast en dreigt voor een hele grote groep kinderen uitzetting. ,,Het gaat om kinderen die vijf jaar of langer in Nederland wonen. Zij nemen vaak al volledig deel aan onze samenleving en beschouwen ons land als hun thuis. Uitzetting doet de ontwikkeling van deze kinderen geweld aan.’’

De Marne vraagt de staatssecretaris om een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door versoepeling van de criteria. Ook dringt de raad aan op versnelling van het aanvraagproces voor asiel in Nederland. Meerdere Nederlandse gemeenten hebben dit jaar al een soortgelijk verzoek bij de staatssecretaris ingediend.

 

Cookieinstellingen