Lezing over sporen van het slavernijverleden in Groningen

Foto: http://slavernijinhetverleden.blogspot.nl/
Op dinsdag 17 oktober 2017 verzorgt Margriet Fokken van de Rijksuniversiteit Groningen een openbare lezing over de sporen die het slavernijverleden heeft achtergelaten in de provincie Groningen. De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne in het Café-restaurant Hoornster Til te Wehe- Den Hoorn  en begint om 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Niet leden betalen een toegangsprijs.
Sporen
Wist u dat het slavernijverleden sporen heeft nagelaten in de provincie Groningen? Wist u dat in Groningen een eigen Kamer van de West-Indische Compagnie werd opgericht met een scheepswerf aan de Noorderhaven? En dat van daaruit schepen naar de Afrikaanse kusten voeren om tot slaaf gemaakte Afrikanen op te kopen en naar de overzijde van de Atlantische Oceaan te verschepen? Of dat een van de belangrijkste voorvechters van de afschaffing van de slavernij in Ulrum begraven ligt? In de lezing zal Margriet Fokken u vertellen over verschillende plekken in de provincie die met dit verleden te maken hebben en daarbij speciale aandacht besteden aan de regio De Marne.
Margriet Fokken
Margriet Fokken voltooide haar masteronderzoek Moderne Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2011 cum laude. Haar onderzoek was gericht op de aspecten die betrekking hebben op gender en rassen in de koloniale geschiedenis van de negentiende en vroege twintigste eeuw. Samen met Barbara Henkes werkte zij aan de fiets- en wandelgids Sporen van het slavernijverleden in Groningen. Gids voor Stad en Ommeland. Dit boek verscheen in 2016.

Reacties