Foto-expositie Jacob Molenhuis in Kruisweg

LET OP! Dit is een minimaal bewerkt en geretoucheerd hires bestand. Wilt u een bewerkt bestand neem dan contact op met 070-3314160 of verkoop@spaarnestadphoto.nl.
LET OP! Dit is een minimaal bewerkt en geretoucheerd hires bestand. Wilt u een bewerkt bestand neem dan contact op met 070-3314160 of [email protected].
Foto: Jacob Molenhuis

In het voormalig woonhuis en atelier van fotograaf Jacob Molenhuis (1894-1987) in Kruisweg is tot 1 november een unieke foto-expositie te zien.

Over Jacob Molenhuis

Het woonhuis/atelier van Molenhuis staat te koop en wordt momenteel niet bewoond. Een unieke gelegenheid dus om zijn foto’s op de ontstaansplek te exposeren. Molenhuis was rijwielhandelaar, maar zijn hart lag bij de fotografie. In 1916 kocht hij een tweedehands camera en legde in daaropvolgende jaren duizenden Groningers vast voor het nageslacht. Molenhuis staat in het Photography Book van Phaidon vermeld als een van de 500 beste fotografen ter wereld!  Niet alleen vanwege zijn persoonlijke stijl, maar ook door het tijdsbeeld dat hij vastlegde in de portretten van de lokale bevolking tussen 1916 en 1972.  Zo’n zesduizend glasnegatieven zijn bewaard gebleven. Daarvan zijn er 1600 gedigitaliseerd door het Spaarnestad Archief in Den Haag.

Molenhuis en Rineke Dijkstra

Molenhuis inspireerde de wereldberoemde fotografe Rineke Dijkstra. In 1995 kwam zij naar Kloosterburen, waar zij foto’s maakte van ouderen in het plaatselijk bejaardenhuis ‘t Olde Heem. Die foto’s zijn, samen met foto’s van Molenhuis, gepubliceerd in het boekje ‘Stofgoud’ van uitgeverij Basalt.

Verhalen

Van mensen die Molenhuis gekend hebben en/of door hem zijn gefotografeerd wil Stichting Culturele Activiteiten Kloosterburen graag de achtergrondverhalen bij de foto’s horen. De vergaarde informatie wordt opgeslagen een doorgegeven aan het Spaarnestad Archief waar de foto’s bewaard worden.

Behalve de foto’s worden ook andere gebruiksvoorwerpen en de camera waarmee Molenhuis duizenden inwoners van gemeente De Marne fotografeerde tentoongesteld.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van de Rabobank en gemeente De Marne.  Speciale dank gaat uit naar de familie Molenhuis, de familie Van der Luit, Verhildersum en het Spaarnestad Archief voor het beschikbaar stellen van materiaal en ruimte.

 

Openingstijden:

Zaterdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak (06-49640329). Entree gratis.

Leensterweg 16, Kruisweg

Cookieinstellingen