DE ZOUTKAMPER VISSERIJ DOOR DE EEUWEN HEEN

Foto: publiek domein

Er wordt al gevist sinds mensenheugenis. Daarvan getuigen in de provincie Groningen onder meer visresten die gevonden zijn in wierden. Over de Groninger kust- en zeevisserij is echter nog niet veel gepubliceerd. Duidelijk is dat Zoutkamp na de middeleeuwen uitgroeide tot het voornaamste vissersdorp in Groningen. De oudst bekende gegevens van visserij op de Hunze (Reitdiep) en de waddenkust bij Heffezand (een verdwenen eiland voor de Groninger kust) dateren van respectievelijk de 15de en de 13de eeuw.

Aan het einde van de 16de eeuw werd bij het strategisch aan de Hunzemonding gelegen Zoutkamp een schans aangelegd die – in de Tachtigjarige Oorlog – mede een rol speelde bij de isolatie en uiteindelijk de inname van de Spaansgezinde stad Groningen (1594) door het Staatse Leger. Nadat de er vrediger tijden aanbraken vestigden zich vissers in de in onbruik geraakte schans. Vooral in de 18de eeuw beleefde de Zoutkamper visserij een bloeitijd. In de 19de eeuw wisselden malaise en oplevingen elkaar af, maar aan het einde van de 19de eeuw was er van de ooit zo lucratieve visserij weinig meer over. Na de Eerste Wereldoorlog volgde herstel en op een gegeven moment had zelfs een handvol trawlers Zoutkamp als thuishaven. Maar toen kwam de crisis…

Na 1945 was het voor de altijd conjunctuurgevoelige visserij een periode met ups en downs. Een grote verandering was de afsluiting van de Lauwerzee (1969|) en de ‘verhuizing’ van de vissershaven naar Lauwersoog.

Bij deze lezing wordt niet alleen aandacht besteedt aan de economische aspecten van de visserij en de betekenis van Zoutkamp als vissersdorp, maar ook aan verschillende andere zaken die betrekking op de visserij hebben , zoals rampen en ruzies, schepen en ‘schilderen, vissers en vaartuigen.

Albert Buursma is zelfstandig (sociaal-)historicus en ontwikkelt en voert projecten uit op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland. De laatste jaren houdt hij zich intensief bezig met de geschiedenis van het Waddengebied en werkt hij onder meer aan een publicatie over de Groninger visserij.

22 september 2016 om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Schapenweg te Ulrum.

 

Cookieinstellingen