Coöperatie Klooster & Buren regelt het

Foto: Nicolette Hetzler

Burgers van Kloosterburen participeren niet alleen, ze regelen het ook. De dorpscoöperatie Klooster & Buren is een feit. Op 25 juni zette het unaniem gekozen bestuur, onder toeziend oog van notaris Ariën Nielsen, de handtekeningen onder de oprichtingsakte. Meer dan honderd leden en belangstellenden waren getuige van dit bijzondere moment.

Hoe zorg te behouden

Het idee voor de coöperatie ontstond toen de zorg in de vijf dorpen van de voormalige gemeente Kloosterburen, vanwege bezuinigingen, onder druk kwam te staan. Een groep inwoners verenigde zich om samen te bekijken hoe zorg toch behouden kon blijven, ook als zorgaanbieders daadwerkelijk zouden vertrekken. Een werkgroep van zeventien personen ging vervolgens aan de slag en voerde gesprekken met onder andere Philadelphia, Menzis, Zonnehuisgroep en de gemeente om te bekijken wat de mogelijkheden waren. Het resultaat is de dorpscoöperatie Klooster & Buren.

oprichting coop 025

Zorgsteunpunt

In de coöperatie komt een zorgsteunpunt waar leden terecht kunnen met al hun zorgvragen. Het steunpunt is een loket dat mensen adviseert, informeert en al dan niet professionele hulp organiseert. Het doel van de coöperatie is om mensen sneller en efficiënter die zorg te laten krijgen die zij zelf het prettigst vinden. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht. ‘Er wordt gewerkt met wat nodig is, niet met wat instanties bedacht hebben dat nodig is, en niet onbelangrijk: er wordt gekeken naar de individuele wensen van diegenen die de zorgvraag hebben’ aldus Anne Hilderink, een van de initiatiefnemers.

Lidmaatschap

Hoewel het werkgebied van de coöperatie nu nog begrensd is tot de dorpen Molenrij, Kleine Huisjes, Hornhuizen, Kruisweg en Kloosterburen is lidmaatschap vrij voor iedereen die geïnteresseerd is. Contributie is door de leden gezamenlijk vastgesteld op  20,00 euro per persoon per jaar, kinderen tot 18 jaar zijn kostenloos lid.

De coöperatie blijft echter niet beperkt tot zorg. In de nabije toekomst zullen er extra groepen gevormd worden die zich bezig houden met de recentelijk in ere herstelde Kloostertuin en met de monumenten in het dorp.

 

Cookieinstellingen