Kloosterburen onderuit in Warffum

WARFFUM – De hoofdmacht van VV Kloosterburen ging zondagmiddag onderuit in de streekderby tegen het 100-jarige Warffum. Het werd 5-2 voor de thuisploeg, waarbij Bartel Klinkhamer met 3 doelpunten een groot aandeel had in de volkomen terechte overwinning.

Warffum kwam goed uit de startblokken, zo kon Bartel Klinkhamer al binnen 10 seconden vrij uithalen. Doelman Sander Adema hoefde echter niet al te veel moeite doen om de bal te keren. De thuisploeg bleef heer en meester en kwam na een kwartier spelen dikverdiend op 1-0. Een prima dieptepass van Teun Venhuizen werd door spits Bartel Klinkhamer op waarde geschat en langs de uitkomende Adema in het doel geschoten, 1-0.

Vanaf de aftrap zocht Kloosterburen het vijandelijk doel, waar de aanval door Warfum-goalie Marco Stoepker werd onderschept. De snelle, verre en geplaatste uittrap belandde via Bartel Klinkhamer bij Gertjan Meijer, die door Marcel Halsema onderuit werd gehaald binnen de ’16’. Scheidsrechter Mangré kon niet anders dan de bal op de stip te leggen. Vanaf 11-meter verdubbelde Stefan van den Berg de score, al zat doelman Adema nog aan de bal, 2-0.

Na de deze treffer was het Kloosterburen dat feller begon te spelen en Warffum zowaar tegengas begon te geven. De Warffumers kwamen minder makkelijk tot goede combinaties en Kloosterburen probeerde met opportunistisch voetbal, ballen in de diepte, bij het doel van Marco Stoepker te komen. De kwaliteit ontbrak echter om het doel van Warffum serieus onder vuur te nemen. Het bleef slechts bij hoog ingebrachte ballen bij spelhervattingen, die meestal voor doelman Stoepker waren.

Warffum-sluitpost Marco Stoepker had een redelijk eenvoudige middag

Ook Warffum bracht er voor rust nog maar weinig van terecht. Het enige noemenswaardige was een doelpoging van David Kloosterhuis. Vijf minuten voor rust probeerde de verdediger het van zo’n 40 meter, maar zijn uithaal scheerde over de lat.

Terwijl de tweede helft al was begonnen, stonden de trainers van beide partijen nog gezellig achter het hek te roken en te keuvelen met het publiek. Vijfde klas voetbal anno 2018, vroeger werd er ‘gewoon’ in de dug out gerookt. Ze zagen dat Kloosterburen nog feller de duels inging, hopende de snelle aansluitingstreffer te kunnen maken. Die hoop werd echter al na twee minuten aan flarden geschoten door Bartel Klinkhamer. De spits kwam in het strafschopgebied in balbezit en haalde vanuit de draai doeltreffend uit in de bovenhoek, 3-0.

De wedstrijd was gespeeld, dat was duidelijk. Echter, zelfoverschatting van doelman Stoepker bracht 5 minuten later het geloof bij de gasten terug. De goalie probeerde een hoge bal ineens uit de lucht dood te leggen op z’n voet, maar zag de bal eraf rollen, precies in de voeten van Bert Mennes, die de bal zomaar in het lege doel kon schuiven, 3-1.

Amper vijf minuten later was het verschil alweer 3, toen Rick Kloosterhuis over de rechterkant doorkwam en de bal prachtig achter de verdediging van Kloosterburen langs bij Bartel Klinkerhamer bracht. De spits schoot zijn derde treffer van de middag binnen, 4-1. Na ruim een uur spelen werd het ook nog 5-1; een prima genomen hoekschop van Stefan van den Berg werd door de geheel vrijstaande Robin Klaassen vallend in de bovenhoek gekopt.

In de 77 minuut was scheidsrechter Mangré mild richting Wouter Korhorn. De centrale verdediger maakte een overtreding op de doorgebroken Bartel Klinkhamer, nadat hij op snelheid was geklopt.

Wouter Korhorn (2) heeft Bartel Klinkhamer onderuit gehaald

Volgens de regels zou het ‘rood’ moeten zijn, maar de leidsman deed het af met slechts ‘geel’. Goed aangevoeld en een beslissing waarmee niemand moeite leek te hebben.

Het laatste half uur was er weinig meer te beleven. Warffum leek het wel goed te vinden, Kloosterburen probeerde het wel, maar kon niet. Toch werd het proberen in de extra tijd nog beloond. Bo Tukker snelde langs de Warffumer verdedigers en legde op het juiste moment af op Joost Gerdez. De spits schoot van buiten het strafschopgebied, binnenkant paal raak, 5-2.

Dit was ook de eindstand. Drie punten voor Warffum, dat eigenlijk nooit in de problemen is geweest en met de zege het weekend van het 100-jarig bestaan een mooie afsluiting gaf.