à la Bakhuys-doelpunt in Leens

Op 11 maart 1934 werd er een legendarische doelpunt gemaakt tijdens de wedstrijd Nederland – België gemaakt. De doelpuntenmaker: Bep Bakhuys, wiens naam aan de weergaloze kopbal, sindsdien aan de Nederlandse voetbaltaal is verbonden.
Op 13 juni 2014 werd de voetbalwereld op een kopbal à la Bakhuys getrakteerd tijdens de wedstrijd Nederland – Spanje. De doelpuntenmaker: Robin van Persie.
Op 21 oktober 2017 werd met een prachtige à la Bakhuys-kopbal de wedstrijd FC Leo – vv Middelstum definitief beslist (3 – 1). De doelpuntenmaker: Rowan Rozema.
Voor de wedstrijd
Nog voor scheidsrechter Vellinga voor de eerste keer floot bij de FC Leo – vv Middelstum was er een vervelend incident. Aanvoerder Anne Vaatstra van Middelstum voelde zich tijdens de warming-up niet lekker en werd na onderzoek door ambulancepersoneel ter controle overgebracht naar een ziekenhuis.
Door het incident met Vaatstra begon de wedstrijd een paar minuten later. Ondanks de hevige regenval op vrijdagavond en -nacht lag het veld in Leens er prima bij. De temperatuur was ideaal om te voetballen, droog, en af en toe drukte de zon zich met de snoet tegen het venster.
Eerste helft
Na het gebruikelijke aftasten in de beginfase was het Middelstum dat het eerst gevaarlijk was. Thomas Eek ontving de bal in vrijstaande positie, speelde zich vrij maar werd, ten koste van een corner, van een doelpoging afgehouden door Justin Poort. Uit de hoekschop ontstond weer gevaar voor doelman Marco Wichers. Nadat de corner was afgeslagen kwam de bal voor Gerard Bronsema. De handige aanvaller speelde de bal vrij, maar de harde schuiver verdween net naast de buitenkant van het doel. In de 16de minuut was het weer Middelstum dat gevaarlijk doorkwam, nu over links. Doelman Wichers kon het gevaar keren door prima uit zijn doel te komen.
Al snel (20 min.) moesten de gasten wisselen, Paul Venema leek licht geblesseerd het veld te verlaten, Thijs Osterhoff was zijn vervanger.
In de 23ste minuut het eerste echte gevaar voor het Middelstum-doel. Een lange bal van Koen Aalders komt bij Rowan Rozema, de Leenster spits speelt zich handig vrij, maar kreeg net geen tijd om uit te halen.
Voorsprong Middelstum
In de 30ste minuut nam Nordin Luit een toegekende hoekschop. Met een prima trap kwam de bal op het hoofd van Fabian Dijkema, die met een ingehouden kopbal de 0 – 1 liet optekenen. De op de doellijn staande Coen Smit zag er bij het doelpunt niet echt goed uit.
1 – 1
Lang konden de blauw-witten niet van hun voorsprong genieten. Nog geen minuut later konden de Leenster juichen. Een voorzet van Remco van der Klei viel precies voor Rowan Rozema, die de bal in de touwen joeg, 1 – 1
Spel golft heen en weer
Terwijl een groot deel van het publiek al richting de koffie onderweg was, gebeurde er nog van alles, het spel golfde in de laatste minuten voor rust in hoog tempo over en weer.
-Een aanval over de rechterkant via Nordin Luit werd laag voorgegeven. Doelman Wichers redde voor de aanstormende Bronsema.
-Na een corner van LEO maakt een verdediger van Middelstum een overtreding op 20 meter van het doel. Rowan Rozema schiet de bal hoog over.
-Een prima aanval van Rik Schuttenbeld en Rowan Rozema wordt door laatsgenoemde in de handen van keeper Mus geschoten.
Na twee minuten te hebben bijgeteld blies de zeer goed leidende scheidsrechter Vellinga het rustsignaal.
Een vermakelijke eerste helft, met redelijk goed voetbal en veel inzet. De FC iets agressiever, feller en gevaarlijker. Jammer dat de spelverdelers niet meer in het spel voorkwamen. Vv Middelstum speelde vaak de lange bal en gokte teveel op bevliegingen van de voorwaartsen.
Tweede helft
De mannen van Molog kwamen voortvarend uit de startblokken. Er werd gelijk weer druk gezet op de verdediging van Middelstum. Na een balverovering zette spits Rozema met een heerlijk passje (precies in de loop, mooi op snelheid) Marco Rietema voor de keeper. De hardwerkende middenvelder schoot de bal naast het doel.
Even later was het wel raak. Met een harde schuiver verraste Rozema keeper Mus, vrije trap vanaf 25 meter, 2 – 1.
Vanaf de 2 – 1 gingen de oranjehemden iets gemakkelijker voetballen.  De verdediging stond goed, de middenvelders bleven gretig en de voorhoede bleef dreigend.
Echt grote kansen kregen de Middelstumers niet meer. Een afstandsschot van Robert Bos werd door Wichers keurig klemvast gepakt en ook uit standaardsituaties kwam geen gevaar meer.
Vervelende botsing
In de 81ste minuut was er een vervelende botsing tussen doelman Mus en spits Rozema. Op een hoge voorzet van Van der Klei gingen beide spelers de lucht in, Rozema kon vrij snel weer opkrabbelen, maar het oplappen van de doelman duurde minuten.
Even later speelden de ‘slachtoffers’ weer de hoofdrollen. Van der Klei had zich weer eens prachtig vrijgespeeld aan de linkerkant. Zijn voorzet werd door Rozema via de grond op de goal gekopt, maar doelman Mus verrichtte een topredding.
A la Bakhuys
Een paar minuten voor het einde gebeurde het …!!
Een prima voorzet van Peter Kolkema ging over de verdediging van Middelstum heen. De bal leek de daling nog niet te hebben ingezet, toen bij de tweede paal een speler al haast horizontaal in de lucht hing. De bal leek de bedoeling van de speler te begrijpen, daalde precies zo snel als nodig was om precies op het goede moment door het blonde hoofd richting het net te worden gekopt. De speler en de bal voelden hetzelfde, gaven allebei het beste, een legendarisch doelpunt werd op geweldige wijze gekopieerd. De doelpuntenmaker: Rowan Rozema, 3 – 1. Wedstrijd gespeeld, boekje dicht en alleen nog maar nagenieten.
Consternatie
Na het laatste fluitsignaal enige consternatie bij het Middelstum-doel. Doelman Mus kon de pijn niet langer verbergen, viel met een van pijn vertrokken gezicht ter aarde en werd na een lange  behandeling met een brancard afgevoerd.
Rowan Rozema
Rowan Rozema kwam met een glimlach van het veld. De drievoudige doelpuntmaker: “Ja, de derde was wel heel mooi. Ik moest óók aan Bep Bakhuys denken. Ik ben blij met mijn hattrick, maar belangrijker is dat we gewonnen hebben. Als we zonder schroom voetballen, spelen we een aardig partijtje voetbal.”
Erwin Molog
Ook trainer Erwin Molog stapte zichtbaar tevreden richting de kleedkamer. De gedreven trainer: “Ik hoor net de andere uitslagen, een prima dag voor ons. Ik vond ons de tweede helft goed voetballen. De verdediging stond goed. We gaven weinig weg en hadden, zeker na de 2 – 1, de wedstrijd onder controle. We creëerden kansen en maakte twee mooie doelpunten. De tegenstander zorgde dat onze backs vaak aan de bal kwamen in plaats van de spelverdelers. Dat soort zaken moeten nog beter worden opgelost. Ik heb het prima naar mijn zin bij FC LEO. In het begin was het even wennen, maar ik heb mijn plek nu gevonden en het gaat steeds beter. We hebben de weg naar boven gevonden, maar het veldspel moet nog wel beter.
Tja, Rowan, wat moet ik erover zeggen. Hij is beresterk aan de bal en blijkbaar wordt hij nu ook nog een vrije trapspecialist. Ik mag mijn handen dichtknijpen met zo’n spits. Misschien is hij conditioneel wel de minste van het team, maar hij werkt keihard en doet het hartstikke goed.”
De ziekenboeg
Uit informatie op social media op zondag bleek dat de gezondheidsklachten van Vaatstra en keeper Mus lijken mee te vallen.