Peter Merx: ‘Volgend jaar is Usquert voor mij’

Frank Thomson, winnaar 'Rondom de Bult van Usquert'
Frank Thomson, winnaar 'Rondom de Bult van Usquert'
Foto: WinsumNieuws

Volgend jaar kom ik hier terug en dan om te winnen. De 50-ste ‘Rondom de Bult van Usquert’ zal voor mij zijn, zei Peter Merx, de Kolibrie van Warfhuizen, na de wedstrijd zondagmiddag in het dorp met de befaamde bult. Na de zeges in Winsum en Delfzijl kon hij de Groningse reeks overwinningen niet voortzetten.

Een tegenvallend aantal renners aan de start. Slechts 27 amateurs en elite renners kwamen opdagen voor de koers van 80 kilometer over 75 ronden. Gisteren nog een grote wedstrijd in Amersfoort, vandaag een grote koers in Kerkrade waar de wielerclubs verplicht aan moeten deelnemen, dat leidt er toe dat een criterium als dat van Usquert niet zo sterk bezet is. Klaas Smith van het Wielercomité Usquert: ‘Ik ben daar niet over te spreken. Ik zal daar een punt van gaan maken dat deze koers eerder op de kalender komt.’

Klaas Smith

De wedstrijd zelf was er een van veel proberen en weinig slagen. Na 20 ronden waagde Merx een sprong uit het peloton die helaas niet lang stand hield. De renners bekommerden zich vooral om de premiesprinten; de organisatie was het gelukt om op 75 ronden wedstrijd 9 series sprinten in te lassen. Het verlevendigde de wedstrijd wel: voor een goede leverworst of envelopje met premiegeld wil men wel de benen strekken.

De wedstrijd kreeg pas profiel toen de Groninger Frank Thomson met nog 17 ronden te gaan een voorsprong van 20 seconden wist te pakken. Het peloton kreeg de jacht op de koploper niet georganiseerd. Twee renners slopen op hun slofjes uit het peloton wetg, zodat er drie renners in de laatste ronde op de meet afgingen: Frank Thomson, Harry Sweering uit Sneek, rijdend voor het Team Baby Dump en Frank Lanting uit Den Haag. Thomson won de sprint. In de definitieve uitslag pakte Merx de zesde plaats.

Merx, in het geel, als 6de over de finish

Merx verdedigde de gele trui van het algemeen klassement met verve. De Ronde van Usquert is de laatste in de rij van de noordelijke competitie met daarin ook de wedstrijden in Bedum, Winsum en Delfzijl. Met de zeges in Winsum en Delfzijl mocht hij als achtste eindigen om de leiderstrui te behouden. ‘Geen enkele ploeg had overwicht. Je moest voortdurend alleen tegen een aanvaller rijden. Het is jammer dat we als Fila-ploeg gisteren en vandaag landelijke wedstrijden moesten rijden. Adrie Lindeman en ik wilden per se hier rijden om de gele trui te verdedigen. Maar een mooi ploegenspel was niet mogelijk. Zo’n gele trui werkt als een rode lap op een stier. Iedereen rijdt op mij en dat is terecht. Maar je hebt geen ploeg bij je om een koers te maken’, aldus Peter Merx, tevreden over het winnen van dit ook met premies goed bedeelde klassement.

Anne Marijn de Graaf

Bij de dames won Anne Marijn de Graaf. Zij reed ongeveer 35 kilometer alleen op kop. Een groepje van zes rensters was niet in staat om haar terug te halen. De Graaf: ‘Na 13 ronden had ik even een inzinking. Aan het eind van de koers sprokkelde ik er steeds per ronde een paar seconden erbij’. Het was haar tweede overwinning dit jaar. Daniek Braam won de sprint van de achtervolgende groep; Mareile Meijer werd derde.

Cookieinstellingen