Geflatteerde bekernederlaag Zeester

Zeester verloor donderdagavond z’n eerste serieuze wedstrijd van het seizoen. In eigen huis kregen de Zoutkampers in de beker klop van derdeklasser Grijpskerk, het werd 1-4.

De uitslag was enigszins geflatteerd, want het team van trainer Marinus Siekman kreeg minstens zoveel doelkansen als de gasten. Maar zoals iedereen weet gaat het om doelpunten maken, iets wat de Grijpskerkers donderdagavond vaker deden dan de thuisploeg.

“Wat als Zeester op voorsprong was gekomen?” was de vraag na afloop, doelend op het schot van aanvoerder Danny Beerda in de 3e minuut, die onderkant lat het veld weer in stuiterde en de slecht uitgespeelde countermogelijkheid niet veel later.

Het is achteraf niet te beantwoorden, maar een vlotte 2-0 voorsprong, terwijl je zeker niet minder bent, kan de tegenstander knakken. Het liep dus anders. Grijpskerk, dat slechts een aantal keren van afstand had geprobeerd te scoren, nam na en klein half uur spelen de leiding. Het was dit keer via een goedlopende aanval, met Wiebe Loonstra als eindstation, die met een bekeken diagonaal schot Zeester-goalie Martijn Wierenga verraste, 0-1.

Grijpskerk is op voorsprong gekomen

Zeester was niet van slag en leek een minuut later al gelijk te maken. Vince van der Veen draaide goed bij z’n man weg en haalde met z’n linker snoeihard uit. De bal ging helaas voor de Zoutkampers via een Grijpskerker naast het doel. In de 40ste minuut kreeg Jorin de Boer namens de gasten een goede mogelijkheid, maar zijn inzet in de korte hoek werd door doelman Wierenga tegengehouden. Nadat Vince van de Veen namens Zeester nog net voorlangs had geschoten, was het Grijpskerk dat uit een hoekschop in de 44ste minuut de voorsprong verdubbelde. Niet ingrijpen van doelman Wierenga en niet opletten van Steffan Knol zorgden ervoor dat Stephan Reker het meegereisde publiek uit Grijpskerk voor de tweede keer deed juichen. Ongehinderd kopte de verdediger voorbij de tweede paal raak, 0-2.

De tweede helft was amper begonnen of Zeester maakte de aansluitingstreffer. Vanaf de rechterkant krulde Vijko Postma de bal op fantastische wijze in de ruimte achter de verdediging van Grijpskerk. Het was Vince van der Veen, zwaar gehinderd door twee verdedigers, die de bal net voor de uitkomende doelman van Grijpskerk breed kon tikken op Simon Postma, die op zijn beurt de bal in het lege doel kon schuiven, 1-2. De thuisploeg wilde de gelijkmaker forceren, wat leek te gaan lukken, maar Jasper Nienhuis zag zijn inzet, na een afgeslagen vrije bal van Vince van der Veen, via een Grijpskerker speler over het doel gaan.

Jasper Nienhuis (8) in duel met Rick Bremer

Na een uur spelen begon het harde werken van Zoutkamper-zijde z’n tol te eisen en nam Grijpskerk de controle stevig in handen. Jorin de Boer bleek een plaag voor de Zoutkamper verdediging. De frêle aanvaller kreeg een aantal doelkansen, net als Dajo Klunder, maar het zat ze niet mee in de afwerking. Dit tot grote opluchting van de Zoutkampers, die daarmee lang in de wedstrijd bleven. Het was uiteindelijk Raymond Dietens die Grijpskerk in de 73ste minuut in veilige haven loodste door bij de twee paal binnen te schieten,1-3.

Nadat Grijpskerk had verzuimd om de score uit te bouwen, was het de thuisploeg dat in de slotfase nog een paar keer gevaarlijk werd en zeker een goal verdiende.

Vince van der Veen gaat langs Pieter Kars van de Kamp

Twee keer was het Vince van der Veen die vanaf de rechterkant naar binnentrok en uithaalde. De eerste poging ging rakelings voorlangs, de tweede inzet werd van de doellijn gehaald. Zeven minuten voor tijd smoorde een vrije bal van Van der Veen in een kluwen van spelers in het strafschopgebied en viel voor de voeten van Kees “Chiellini” de Jong. Zijn inzet was een en al overtuiging, maar de richting ontbrak bij de kilometervreter van Zeester.

Grijpskerk mocht in de voorlaatste minuut nog een hoekschop nemen. Het was Jorin de Boer die bal precies voor de voeten van de geheel vrijstaande Wiebe Loonstra legde. Hij nam de bal ineens en zag deze tegen de touwen gaan, 1-4. Slecht (lees: niet) verdedigd, maar het maakte de goal er niet minder mooi om.

Met de 1-4 kon Zeester-coach Siekman leven. Zijn ploeg heeft potentie, heeft het afgelopen jaar al veel progressie gemaakt en waar hij vooral blij mee is, is de strijd die het team kan opbrengen. 90 minuten lang en desnoods langer als het moet.

Marinus Siekman kan zeer tevreden zijn

“Dat was ook de reden van Siekman om te gaan solliciteren bij de vijfdeklasser uit Zoutkamp. Ze zullen nog horen van Zeester!”, aldus de zeer positieve oefenmeester.

De wedstrijd werd vooruit gespeeld i.v.m. het dorpsfeest “ZOUTKAMP BELEEF (T) HET” op zaterdag 2 september.