Nynke Pellikaan uit Den Andel derde in Kloosterburen

Gezellig, veel publiek, een breed aanbod aan wedstrijden, dat was de Ronde van Kloosterburen zaterdag allemaal. Met Nynke Pellikaan uit den Andel bij de dames op de derde plaats op het podium.

Het was even wennen, daar aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. Hebben wielerrondes in noordelijk Nederland vaak de aanschijn van wat troosteloosheid met wat mensen, begeleiders en nog wat, rond de startplek, zaterdag deed Kloosterburen meer denken aan zo’n vette kermiskoers uit zuidelijk Nederland. De hele dag was het druk, vanaf de Dikkebanden Race om 12 uur tot de wedstrijd van de heren ‘s avonds.

Dikke banden-race

De organisatie van Kloosterburen verdient een speciaal compliment voor het werk dat ze gemaakt heeft  van de Dikkebanden Race. Dat zijn wedstrijdjes vooraf voor de schooljeugd.  Een goede opkomst van kinderen die met de gewone fiets er op los rammen. Een uitstekende manier om kinderen kennis te laten maken met hard fietsen. En er zat wel wat tussen waarover je voorzichtig en terughoudend zou kunnen opmerken: jongen, meisje, overweeg eens met de wielersport verder te gaan. Voor de snelste jongen en meisje had het Groningse Young Talents Cycling Team een bonus beschikbaar gesteld: een wielershirt van het team.  Bij de meisjes pakte Sophie van Tilburg uit Hornhuizen het koerstruitje. Wout Boerhave uit Warfhuizen was de snelste bij de jongens. Berto Merx, de in Warfhuizen wonende ploegleider van de Young Talents: ‘Die twee zien later wel weer terug, hoor. Ik was trouwens dolgelukkig dat ik na jaren en jaren en jaren eindelijk weer eens op het podium mocht staan. Al was het maar om een truitje uit te reiken. En ook nog met sportwethouder Kor Bergsma.  Complimenten voor de rondemissen, fantastisch hoe zij hun protocolaire werk doen. ’

De rondemissen delen mee in een feestje

Bij de jeugdwedstrijden – renners tot en met 14 jaar en lid van de wielerbond – was natuurlijk te verwachten dat Juul Nagengast, telg uit een Drentse wielerclan de wedstrijd in zijn categorie won. Bij de meisjes was de prestatie van Nina Oomen, een pupil van het Young Talents Team, opmerkelijk. De enige echte tegenstander die zij had was de Nederlandse kampioene. Nina bewees dat systematisch trainen op de eindsprint altijd wordt uitbetaald in overwinningen.

Als een soort pauzeprogramma was er de wedstrijd van de funklasse. Dat zijn volwassen fietsers uit de omgeving  – vooral van de toerclub van Kloosterburen – die voor de lol met elkaar, en ook voor de sponsors,  een wedstrijdje rijden. 

Links voorop Jannes Kadijk (Westernieland)

Wat valt er over te zeggen? Toch veel mannen met veel ongesoigneerde snorren en baarden aan de start.  Keurige, mooie fietsjes hebben ze en als supporter slechts echtgenoot of vriendin. En plezier in zo’n wedstrijdje rijden.

Bij de dames 16 plus vormde zich een kopgroepje met Nynke Pellikaan uit Den Andel, de winnares van vorig jaar. Helaas, ze gaat de sprint aan op een veel te zwaar verzet waarmee ze zwaar water pompend Leonie Lubbing en Marleen Stoel voor zich moet laten. Bij de mannen 16 plus vormde zich ook vrij snel een kopgroep in een onrustige wedstrijd. En de kopgroep bleef weg zodat in de eindsprint Jack Kuper met de overwinning ervan door ging, gevolgd door Bert Lip en Jasper Nijkamp.

Tekst: Berto Merx

Foto’s: Ingmar Vos

Reacties