Verkeerde weg nemen en toch winnen!

Foto: Olanzofriesland.jpg

Spannende finale in Appelscha, weer overwinning Young Talenter

Op twee kilometer voor het einde slaat Olav Kooij de verkeerde weg in. Hij was weg in de ronde van Zuid-Oost Friesland, met Hidde van Veenendaal, in de lauwerende bossen van Appelscha en een jakkerend peloton achter hun kopgroep.  En dan vlak voor de sprint van de weg af geraken.

We zullen u de onwelvoeglijkheden en ongepastheden – ook wel emotie genaamd –  in de ploegleiderswagen van het Young Talents Cycling Team besparen. Wat was het? Een niet duidelijk aanwijzende verkeersregelaar? Een moment van verslapping van de aandacht? It’s all in the game. Gelukkig was hij in een vloek en zucht weer bij zijn medevluchter.

En dan begint het spel. Het peloton in de nek, de tegenstander die profiteert van de instabiliteit van Olav die deze sprint op papier zeker kan winnen. En hij wint hem ook nog, afgetekend. Hoed af voor de renner die alweer een zege in dit nog vroege seizoen op zijn naam schrijft. De rondemiss verklaarde achteraf: ‘Als ik had geweten dat Olav al zoveel overwinningen heeft behaald, had ik er wel anders ingestaan.’
In de grote lus rond Appelscha werd een onrustige wedstrijd gereden. Young Talenters Axel van der Tuuk en Olav Kooij probeerden een paar keer de wedstrijd open te breken. Dat lukte pas in het laatste half uur van de 80 kilometers koers. Met de vorming van een kopgroep van twee man, met Olav. Daarachter vonden de schermutselingen plaats om bij de kopgroep te komen, echter zonder succes. De Young Talenter Axel van der Tuuk werd zevende in de sprint van het peloton. Hans Pieter Binnema en Dirk Jan Binnema uit Eenrum eindigden in het peloton. De koers werd  ontsierd werd door een paar ernstige valpartijen waar Jaap Voogel uit Kruisweg het slachtoffer van werd, en de wedstrijd niet kon uitrijden.
Achteraf, met de bos bloemen nog in de hand, vertelt Olav: ‘Ik zag het niet goed. Het was me gewoon onduidelijk welke kant we op moesten. Het viel allemaal wel mee, het duurde een paar seconden voor ik het doorhad en was meteen weer bij Hidde van Veenendaal. Iedereen praat er over, maar het stelde niet zoveel voor,’ zegt hij cool.

Cookieinstellingen