VVSV’09 komt tekort tegen Rood Zwart Baflo

“Nog drie keer winnen en veel doelpunten maken” klonk het in de bestuurskamer van Rood Zwart Baflo, doelend op de felbegeerde 4de plek die recht geeft op nacompetitie. VVSV ’09-coach Jaap van der Ploeg wenste daar uiteraard niet aan mee te werken, maar moest na de wedstrijd toezien hoe de 7-1 winst van de thuisploeg de computer in ging.

De uitslag doet een makkelijke middagje vermoeden voor de Bafloërs, maar hoe anders was het een uur lang. De thuisploeg was van begin af aan de dominerende partij maar was rond het vijandelijk strafschopgebied slordig. De grootste kans in de beginfase was er voor Chris ten Boer die zichzelf goed vrijspeelde, maar alleen voor doelman Roelf Kruisenga de bal niet de juiste curve meegaf. Na nog wat speldenprikken was het halverwege de eerste helft dan toch raak. Een voorzet van vanaf de rechterkant leek een makkelijke prooi voor VVSV-goalie Kruisenga, maar het was Chris ten Boer die de bal op z’n hoofd kreeg en tot z’n eigen verbazing de bal tergend langzaam in het doel zag rollen, 1-0.

Nico de Vries speelde weer een puike partij

Hierna probeerde de uitstekend spelende Nico de Vries het maar eens van afstand, maar zijn inzet verdween rakelings naast het doel. Na een half uur spelen was het dan eindelijk VVSV ’09 dat gevaarlijk werd. Een prima dieptepass van Jaap Tume bereikte de diepgaande Harm Klaver, die op zijn beurt de uitgekomen RZB-doelman Rick Folkerts met een lob passeerde. Klaver probeerde daarop de bal over de doellijn te werken, maar het was Patrick Rutgers die koppend redding bracht voor de thuisclub.

Aan de andere kant van het veld was het een minuut later RZB dat een hoekschop mocht nemen. Melvin Folkerts ontfermde zich over de bal en gaf vanaf de rechterkant met veel gevoel voor, waar Dennis Tromp goed inkopte. De redding van doelman Kruisenga was beter, waarop de bal nogmaals vanaf de linkerkant werd ingebracht. Nu was het Chris ten Boer die koppend leek te gaan scoren, maar wederom was het Kruisenga die een Bafloër van scoren afhield.

Toch moest de VVSV ’09-sluitpost in de 37ste minuut capituleren. Een weergaloze steekpass van Nico de Vries kwam precies in de voeten van de sprintende Reinout Geuze, die met een simpele voetbeweging de bal langs de uitkomende Kruisenga schoof, 2-0.

Geuze (r) tikt de bal langs Kruisenga 0-2

Rood Zwart Baflo leek met 2-0 te gaan rusten, maar op slag van rust was het VVSV ’09 dat uit het niets tegenscoorde. Het was Nick Buiting die over rechts doorkwam, een tackle van Mike Smit overleefde en prima voorgaf op de vrijstaande Hans Steigstra. Die controleerde en schoot snoeihard diagonaal binnen, 2-1.

Nick Buiting, prima assist

De tweede helft was amper weer aan de gang of Reinout Geuze kreeg een dot van een kans, allen schoot de aanvaller voorlangs. Vijf minuten later kwam er grote tegenslag voor de thuisclub, toen Patrick Rutgers neerging. In ogenschijnlijk rustige verdedigende actie raakte hij geblesseerd aan de knie, waarop hij het veld moest verlaten. Vervelend, zo met de slotfase van de competitie en een eventuele nacompetitie voor de deur.

Het leek ook alsof het team van slag was, want de gasten uit Ulrum drongen aan en kregen kansen op de gelijkmaker. Zo was na precies een uur spelen Hans Steigstra dicht bij een goal, maar z’n lob had te weinig hoogte om de boomlange Rick Folkerts te verschalken. Verder verzuimde VVSV ’09 een doelrijpe overtalsituatie om zeep te helpen door elkaar bijna voor de voeten te gaan lopen.

Wissel pakt goed uit

RZB-coach Marcel Schaap bracht daarop een frisse wissel binnen de lijnen; Justin van Solkema voor de moegestreden Robin Meinema. Het was een wissel die goed uitpakte, het geluk van de trainer zullen we maar zeggen. Amper in het veld werd de snelle Van Solkema op links diep gestuurd, waarna z’n voorzet bij de eerste paal werd binnen geknald door Marc van Zanten, 3-1.

Een minuut later was het Nico de Vries die een gruwelijke steekpass over 30 meter gaf op Van Solkema, die vrij voor doelman Kruisenga geen fout maakte en z’n eerste officiële doelpunt in de hoofdmacht maakte, 4-1.

Nadat Hans Steigstra in een duel met Rick Folkerts z’n meerdere moest erkennen in de Bafloër goalie, was het Rood Zwart Baflo dat nog even een slotoffensief inzette. VVSV’09-trainer Jaap van der Ploeg was er al bang voor: “We komen aan het eind van de wedstrijd meestal te kort. Conditiegebrek speelt ons in het laatste kwartier meestal parten.” Zo ook vandaag dus.

Drie keer wisselen mocht niet meer baten

In de 78ste minuut kwam VVSV ’09 nog goed weg toen Melvin Folkerts uit een voorzet van Marc van Zanten maar net voorlangs kopte, maar twee minuten daarna was het dan wel weer raak. Het was Marc van Zanten die scoorde op aangeven van Dennis Tromp. Met nog tien minuten op de klok was de stand al enigszins geflatteerd, wat nog erger zou worden. hierbij moet gezegd worden dat de verder prima keepende doelman Kruisenga een handje (lees geen handje) hielp.

Eerst deed hij niets toen een kort genomen hoekschop door Justin van Solkema werd ingedraaid en Chris ten Boer van twee meter de bal tegen de touwen kon koppen, 6-1. En in de voorlaatste minuut van de wedstrijd tastte hij helemaal mis op een ogenschijnlijk houdbare afstandsschot van Van Solkema.

Zo werd het 7-1 in Baflo. Een te grote, maar zeer welkome score voor de Bafloërs, die nog twee overwinningen naar de nacompetitie nodig hebben.