Inspiratieloos FC LEO laat dure punten liggen

De meeste spelers van FC LEO speelden zaterdag alsof de wedstrijd tegen het al gedegradeerde De Lauwers al gewonnen was. En toen Rowan Rozema ruim tien minuten voor tijd de 3-2 maakte leek het erop dat de winst ook met minimale inspanning gepakt zou worden, maar in de slotfase kregen de slap acterende Leensters de deksel op de neus en verspeelden twee hele duren punten.

Het team van coach Gerke Kersaan begon dramatisch aan de wedstrijd en kwam door miscommunicatie tussen doelman Marco Wichers en z’n verdedigers al binnen de minuut op achterstand. Het was Joachem Boog die met de punt van de schoen de bal in het doel werkte, 0-1.

De snelle 0-1 hangt al in het netje

Met enig geluk kwam FC LEO vijf minuten later alweer langszij, toen een hoge hoekschop van Peter Kolkena door de wind bij de eerste paal bleef hangen en Frank Veenwijk via binnenkant paal raak kopte, 1-1.

Hierna was het spel niet om aan te zien: veel foutieve passes, lange halen, geen strijd en weinig tot geen kansen uit goede aanvallen voor de Leensters.

Heen en weer getrap

Aan de andere kant kreeg De Lauwers in de 35ste minuut een enorme mogelijkheid toen Frans van Wieren alleen op LEO-doelman Wichers af mocht gaan. De jonge Fries struikelde echter over de bal waardoor een goede kans verloren ging.  Vier minuten later was het wederom Van Wieren die een enorme kans kreeg, maar was het de Leenster goalie die fantastisch redde. In tweede instantie probeerde Van Wieren met een stift alsnog te scoren, maar nu was de inzet te slap. In de tegenaanval was het vervolgens Jeroen Batema die vanaf de rechterkant een strakke pass de bal in de ‘zestien’ pompte. Frank Veenwijk zette z’n hoofd tegen de bal, maar diens inzet ging recht in de handen van De Lauwers-doelman Marcel Kempenaar. Zo werd er met 1-1 gerust.

In de tweede helft maakte Marco Rietema zijn opwachting binnen de lijnen voor FC LEO, wat voor meer dreiging zorgde. Zo kreeg Rowan Rozema binnen twee minuten twee kopkansen, maar de anders met het hoofd doeltreffende spits wist het net (nog) niet te vinden. Na een kleine kwartier in de tweede helft was het FC LEO dat de bal slecht uitverdedigde, waarop de bal voor de voeten van Thomas Nieuwenhuis kwam. Deze haalde uit en bereikt bij toeval de geheel vrijstaande Frans van Wieren, die alleen voor doelman Wichers geen fout maakte en beheerst scoorde, 1-2.

De Lauwers, nog geen wedstrijd gewonnen en met 5 punten stijf onderaan, leek wel eens te kunnen gaan stunten in Leens. FC LEO had nog een half uur om de achterstand weg te werken tegen de nummer laatst in 4C, maar het zag er niet naar uit dat dit vandaag zou kunnen gaan gebeuren. Maar de bal is rond…………

Vier minuten na de 1-2 is het Marco Rietema die op inzet de bal veroverd en laag voor geeft. Frank Veenwijk raakt de bal maar half, waarop Rowan Rozema het speeltuig voor de voeten kreeg, controleerde en beheerst de gelijkmaker op de scorebord deed verschijnen, 2-2. Een minuut later was het wederom Rietema die een prima voorzet gaf. Nu kopte Rozema via de grond tegen de paal.

Halverwege de tweede helft kreeg het publiek de enige goedlopende aanval van de wedstrijd te zien, toen invallers Martijn Fokkema en Bauke-Pieter Nieuwenhuis kinderlijk eenvoudig door de Leenster defensie combineerden en uiteindelijk de geheel vrijstaande Peter Zijlstra vonden. Hij had de 2-3 op z’n schoen, maar met een schitterende redding wist Marco Wichers de bal uit z’n doel te houden.

Waar De Lauwers verzuimde te scoren, was het FC LEO dat met nog ruim tien minuten op de klok voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong kwam. Nadat de bal weer in het Friese strafschopgebied was gespeeld, kreeg De lauwers-aanvoerder Robert Ozinga, in de mangel tussen Veenwijk en Rozema, de bal ongelukkig tegen z’n hand, maar ontnam FC LEO wel een doelkans. Scheidsrechter Ndjialeu, hij had een makkie deze middag, kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Vanaf 11 meter was het Rowan Rozema die z’n tweede van de middag maakte en FC LEO op voorsprong zette, 3-2. Niet veel later was het verdediger Coen Smit die vanaf eigen helft oprukte en vervolgens snoeihard uithaalde. De actie verdiende een doelpunt, maar de bal spatte uiteen op de lat. Geen 4-2 en dus bleef het spannend.

FC LEO in de aanval

Vier minuten voor tijd viel dan uiteindelijk de verdiende gelijkmaker. Vanuit een (gemakkelijk weggeven) hoekschop van Sander Wilpstra was het Peter Zijlstra die raak kopte, 3-3.

FC LEO was rijp voor de slacht en mocht de handen dichtknijpen dat de gasten in de slotminuten verzuimden om de eerste zege van het seizoen te pakken. Eerst was het Martijn Fokkema, die uit een snel genomen vrije bal van doelman Kempenaar zomaar alleen op FC LEO goalie Wichers af mocht gaan. Wichers doorzag het gevaar echter op tijd en kon redding brengen. In de 90ste minuut had De Lauwers het team van Gerke Kersaan alsnog pijn kunnen doen. Frans van Wieren en Redmar Dijkstra kwamen met z’n tweeën helemaal vrij achter de Leenster defensie. De pas 17-jarige Van Wieren twijfelde wat te doen en verprutste uiteindelijk de 100% kans op de (eerste) zege van De Lauwers.

Het zegt waarschijnlijk ook direct waarom De Lauwers onderaan staat en al is gedegradeerd. Als je niet of te weinig scoort, wordt winnen lastig. FC LEO mocht dus niet klagen deze middag.

Teneergeslagen spelers van FC LEO na afloop

Hadden de Leensters 50% van de strijd als in de wedstrijd tegen MAMIO op de mat weten te leggen, dan had het vanmiddag 3 punten gehad en op een veilige plaats 10 gestaan. Nu bleef het bij slechts 1 punt en plek 12, wat nacompetitie betekent.