Even terug naar “peerdjerennen” in Eenrum

Woensdagmiddag, paardenkoersen op de drafbaan van Eenrum. Vorig jaar werd het evenement – na twee jaar afwezigheid – nieuw leven ingeblazen, met één verandering: er wordt met de klok mee gelopen. Als geboren en getogen Eenrumer ben ik wel verplicht om een kijkje te gaan nemen en besluit even terug te keren naar de geur van paarden, flatteus geklede pikeurs en het getrappel van hoeven.

Paardentrailers – groot en klein – zorgen ervoor dat het verkeer zich rondom het sportpark moet aanpassen. Zelfs het fietspad vanuit het dorp richting Wehe-den Hoorn is aan het begin voor paarden en pikeurs vrijgemaakt.

Tussen de koersen door galmt de Amboß Polka van James Last over de drafbaan tijdens de defilé. De catering zorgt voor de inwendige mens en uiteraard wordt er gegokt op de uitslagen, het hoort er allemaal bij. Een van de mensen die heeft ingezet is Eenrumer Jan Smit:”Het is abmoal weer niks.”

Zelf ook maar even een gokje wagen. Een ‘kenner’ geeft me advies, maar ik volg m’n eigen kop en ga voor het grote geld. Mijn hebzucht levert niets op.

Buiten bij de VIP-room zie ik wethouder Mariette de Visser, evenals Menno Schuiringa, voorzitter van de Motorclub Eenrum en Omstreken. Hij is komend weekend daar de baas, tijdens de grasbaanraces. Binnen is een discussie aan de gang over de lengte van de baan. Oud-Eenrumer Wim Nubé – werkzaam bij MUG Ingenieursburo en verantwoordelijk voor het uitzetten van de baan – kwam met het verlossende antwoord. “Het is allemaal op kantoor uitgerekend en de baan is exact 640 meter………. en 1 milimeter.”

De meeste koersen zijn 2250 meter, drie en een half rondje + een beetje: 9 meter, 99 centimeter, 6,5 milimeter dus.

Langs de baan staat een andere Nubé, Bram. Hij is samen met Erik Hamminga verantwoordelijk voor het prachtige evenement. Hij is zeer tevreden en geniet zichtbaar, net als z’n mede-organisator.

De drijvende krachten Bram Nubé en Erik Hamminga

De laatste koers is tegen 19.00 uur. Na afloop gaan de bezoekers – met of zonder winst – huiswaarts. De piketten kunnen uit de grond. De baan is nu aan de motorclub, die het kan prepareren voor de grasbaanraces van komend weekend.

Voor de uitslagen van de koersen in Eenrum klik hier

A.T.

Reacties