FC LEO verlaat nacompetitie na elfmeters

LEENS – FC LEO is er niet in geslaagd om de finale van de nacompetite te halen. Op eigen veld moesten de Leensters na 90 minuten, (veel te veel) extra tijd, 2 x 15 minuten verlenging en strafschoppen buigen voor V en V 68 uit Garyp. FC LEO speelt hierdoor ook komend seizoen in de 4de klasse.

De gasten kregen al vroeg in de wedstrijd een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Het was aanvoerder Berend Wijmenga die dacht te gaan scoren, maar zijn schot zag worden geblokt door Koen Aalders. De hoekschop van Redmer Marra die volgde, viel vervolgens in de 5 meter voor de voeten van Garyper Pieter Bijlsma. Zijn uithaal werd op de doellijn gekeerd, waarop de rebound voor Berend Wijmenga was. Nu redde FC LEO-goalie Marco Wichers.

Het stormachtig begin van de Friezen verraste FC LEO, maar na ongeveer 10 minuten hadden de Leensters het verdedigend redelijk goed onder controle. In de 11de minuut kwam de thuisploeg voor het eerst goed door, wat een mooie kans opleverde. Het was Frank Veenwijk die met een prima crosspass Rowan Rozema wist te bereiken. De aanvoerder gaf de bal vervolgens ineens met buitenkant voet mee aan de jonge Abienezer Mehretea Aray – Abu voor vrienden en vanaf nu ook voor de lezers van HogelandNieuws – alleen was de controle niet goed genoeg en er te gehaast over werd geschoten.

FC LEO’s hoop in bange dagen: Abu, ‘De parel van Eritrea’

Het spel golfde vervolgens heen en weer, waarbij beide verdedigingen weinig tot niets weggaven. Toch kreeg FC LEO voor rust nog twee mogelijkheden. Na een klein half uur spelen kopte Rowan Rozema een afgemeten voorzet van Rik Schuttenbeld vallend naast. En na 36 minuten spelen kwam Abu op de achterlijn goed door. In plaats van een vrije medespeler in te spelen ging de jongeling voor eigen succes uit een onmogelijke hoek en verdween zijn schot via de doelman en de paal weer het veld in.

De tweede helft was nog geen minuut oud of Abu kreeg een mooie schietkans. Een dieptebal werd door Rowan Rozema met het hoofd verlengd op de diepgaande Abu. Het schot was prima, maar de redding van VenV-doelman Feije Nijhuis niet minder.

Waar FC LEO de wedstrijd controleerde en op zoek was naar de 1-0, viel de goal uit het niets aan de andere kant. Folkert Albada kwam over de linkerkant door en gaf de bal prima voor. Bij de eerste paal kwam Harmen van der Bij goed voor z’n man en verlengde de bal in de verre hoek, 0-1.

Lang konden de gasten niet genieten, want drie minuten later viel de gelijkmaker al te noteren.Na een mooie aanval over vier schijven, was het Frank Veenwijk die van dichtbij de 1-1 tegen de touwen werkte. Terwijl de Leenster supporters nog aan feestvieren waren, kreeg doelman Nijhuis de bal in gespeeld vanaf de middenlijn. De doelman nam alle tijd, terwijl Abu vanaf 30 meter een sprint had ingezet. De ‘kansloze missie’ van de In Eritrea geboren aanvaller bleek achteraf minder kansloos dan gedacht. Nijhuis wachtte te lang en schoot vervolgens de bal tegen de hoog opspringende Leenster, waarop de bal met een vreemde boog in het doel verdween, 2-1. De jongeling werd bedolven door z’n medespelers en langs de kant gefeliciteerd door z’n moeder.

Abu (14) wordt gefeliciteerd door z’n medespelers en en…….z’n moeder

FC LEO wilde meer en ging op zoek naar de bevrijdende derde treffer. Een kwartier voor tijd leek die te vallen toen Stan Buikema aan de rechterkant een vrije bal mocht nemen. De laag indraaiende bal werd door alles en iedereen gemist, maar verdween net voorbij de tweede paal.

De gasten werden nog een keer gevaarlijk door slecht uitverdedigen bij de thuisploeg. Joeke de Vries kreeg een 100% kans, alleen wist doelman Wichers de bal met de voeten te keren. Rowan Rozema en Abu waren even daarvoor gewisseld en konden vanaf de bank niets anders doen dan hopen op een goede afloop.

Terwijl de Friese supporters zich al hadden neergelegd bij een nederlaag, kreeg hun ploeg in de 96ste minuut nog een vrije bal te nemen. Waar de zeer goed leidende Auke Sikke Broersma zoveel extra tijd weg toverde was voor iedereen een raadsel, maar het bleek voor FC LEO in ieder geval net te veel. Kees Wobbes pompte de bal met de moed der wanhoop het drukke strafschopgebied in. Ook VenV-sluitpost Nijhuis roerde zich voor de neus van z’n collega. FC LEO wist tot drie keer toe niet te ruimen, waarop de bal voor de voeten kwam van Auke Jan de Jong, die de bal over de doellijn wist te werken en er voor zijn team nog een verlenging uitsleepte.

Drama voor FC LEO

Verlenging

In de 1e helft van de verlening kreeg het aangeslagen FC LEO alle hoeken van het veld te zien. V en V ’68 leek de langste adem te hebben en zette nog eens aan. Zo kregen Harmen van der Bij en Berend Wijmenga enorme kansen, maar was het doelman Wichers die beide keren wist te redden.

Een misverstand tussen diezelfde Wichers en Frank Veenwijk zorgde ervoor dat Auke-Jan van de Bij leek te gaan scoren. Met de teen punterde hij de bal op de paal, dit tot grote opluchting van de Leenster supporters.

FC LEO kreeg de eerste kans in de tweede verlenging. Uit een hoekschop van Stan Buikema was het Koen Aalders die uit draai uithaalde. Doelman Feije Nijhuis gaf geen krimp en verwerkte de bal prima. Met nog drie minuten te spelen was het V en V ’68 dat in de omschakeling toesloeg. Joeke de Vries ontsnapte aan de Leenster verdedigers en mocht op snelheid op doelman Wichers af gaan. Met enig fortuin verdween zijn inzet via het lichaam van  de Leenster sluitpost in het doel, 2-3.

Nu waren het de Leenster supporters die er niet meer in geloofden. De slimme Frank Veenwijk zorgde er echter in de 119de minuut voor dat Harmen van der Bij hem binnen de beruchte lijnen ‘vloerde’. De toegekende strafschop werd door Veenwijk zelf onberispelijk binnen geschoten en betekende 3-3 na verlenging.

Strafschoppen

De strafschoppenserie volgens het ABBA-systeem was wat volgde. Doelman Wichers wist een strafschop te stoppen, maar z’n Friese collega pakte twee meer, zodat de Friezen doorgaan naar de finale van de nacompetitie. FC LEO rest een nieuw seizoen in de vierde klasse, het liefst in de Groninger vierde klasse met derby’s.