Zeester bezorgt Lycurgus eerste puntverlies: 3-2

ZOUTKAMP – “Als ze de discipline kunnen opbrengen om de afspraken na te komen zoals in de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen derdeklasser Niekerk, dan kunnen wij vanmiddag winnen van koploper Lycurgus”, Zeester-trainer Marinus Siekman voorafgaande aan de topper in 5D. Een beetje geluk was Siekman vergeten, maar na het laatste fluitsignaal zaten de drie punten weldegelijk in de knip.

En daar leek het in de eerste twintig minuten helemaal niet op. De thuisploeg kreeg alle hoeken van het veld te zien en sommige spelers liepen na 10 minuten al met de tong op de schoenen. Lycurgus kreeg kansen, grote kansen, maarde bal wilde er maar niet in. Steven Zwarts kreeg er twee op 5 meter van het doel, maar op het moment van schieten stoot de bal op en verdween huizenhoog over.

Ivar van Oosten kwam na een prachtige combinatie met Dylan van der Spoel oog in oog met Zeester-doelman Daniel Veenstra, maar de sluitpost redde met de voet. Lycurgus probeerde het daarna ook met hoge ballen voor de pot, maar die waren voor Veenstra of centrale verdediger Jan Wouter Zwart.

Na een klein kwartier spelen bracht Lycurgiaan Robby van der Veen vanuit een hoekschop de bal in de ’16’. Zeester-spits Vince van der Veen – die bij elk duel ter aarde stortte – kreeg liggend op de grond de bal tegen de arm, maar scheidsrechter Jan van Os zag er geen strafschop in. Het was een van de zeer weinig goede beslissingen van de irritant fluitende Amelander.

Scheidsrechter Jan van Os was nadrukkelijk aanwezig

“Ik staak zo de wedstrijd”

De man kon het tempo niet bijbenen en stond dan ook veelal van veraf te fluiten. En als vanachter het hekwerk iemand hem wees op een verkeerde beslissing, antwoorde hij met: “U moet daar mee ophouden. Ik staak zo de wedstrijd. Daar ben ik heel makkelijk in.” Ondanks dat hij dit meerdere malen zei, voegde hij (gelukkig) geen daad bij woord.

In de 22ste minuut kreeg Zwarts zijn derde grote kans om Lycurgus op voorsprong te brengen, maar het was Dieter Schulz die het schot van de Groninger wist te blokken. In de omschakeling was het Zeester-aanvoerder Danny Beerda die met en prachtige wreeftrap de diepgaande Vince van der Veen aan het werk zette. De aanvaller kwam in duel met Arwin Bolt, kreeg de bal met enig geluk mee, haalde uit en zag vervolgens de bal via het been van de Groninger verdediger met een verrassende effect over doelman Jeffrey Raatjes in het doel ploffen. Een Lucky, maar wat geeft het. Geheel tegen de verhouding in stond het dus 1-0.

Lycurgus maakte zich niet druk en probeerde weer voetballend tot kansen te komen, maar dat ging niet meer zo eenvoudig als voor de tegentreffer. De Zoutkampers gooiden er nog meer werklust tegenaan, zaten er kort op en schroomden niet om over de schreef te gaan. De échte wil om te winnen werd nu zichtbaar bij de thuisploeg.

Toch leek Lycurgus kort daarop langszij te komen, toen het op een meter of 25 van het doel een vrije bal mocht nemen. Ivar van Oosten krulde de bal langs de muur, maar deze verdween buiten bereik van doelman Veenstra op de deklat.

In de 42ste minuut probeerde Joris Geraedts het namens de gasten van afstand, maar de uitstekend keepende Veenstra liet zich niet verrassen. De laatse kans voor rust was dan nog voor Zeester, maar de kopbal van Jan Wouter Zwart uit een vrije bal van Vince van der Veen ging rakelings over.

Een onnodige en slechte terugspeelbal van Steven Zwarts op z’n doelman betekende in de 53ste minuut de 2-0. De bal werd precies in de voeten geschoven van ‘schoffieloerder’ Vince van der Veen, die vervolgens de Groninger sluitpost omspeelde en z’n tweede treffer van de middag maakte.

De topscorer in 5D kreeg daarna nog een enorme kans om z’n derde treffer te maken. Henri Nienhuis stuurde invaller Marco Dijkstra weg, die vervolgens Van der Veen de bal op een presenteerblaadje gaf. Alleen voor Lycurgus-goalie Raatjes faalde Van der Veen nu.

‘Vreemd duel’ om de bal

Toch was het drie minuten laten wél weer raak voor de thuisploeg. Stefan Enting leverde de bal in bij Jasper Nienhuis. Met een prima pass bereikte hij broer Henri, die alleen op sluitpost Raatjes af mocht gaan en scoorde, 3-0.

Voor Zeester was het vanaf nu de wedstrijd uitspelen, de winst over de streep slepen. Hoe? Dat maakt niet uit. Daarbij stapelden de provocaties op het veld zich op. “Wij gaan winnen” en de reactie “Maar wij worden kampioen” was er een mooi voorbeeld van. Daarnaast ging de thuisploeg logischer wijs tijdrekken. Ballen buiten het veld. Liefst zover mogelijk of hoog de bomen in. Blessures simuleren (of was het echt kramp). Het hoort er allemaal bij.

De wedstrijd leek gespeeld, maar niets was minder waar.

Ondanks dat Zeester in de tweede helft geen kansen meer weg had gegeven, was het in de 72ste minuut Ivar van oosten die vanuit het niets vanaf grote afstand een vrije bal binnenkant paal binnen schoot, 3-1. Een minuut later moest doelman Daniel Veenstra gestrekt naar de benedenhoek om een doelpoging van Hein Wuite onschadelijk te maken. Lycurgus rook bloed en drong aan. Toen scheidsrechter Van Os in de 75ste minuut op appel van enkele Lycurgianen de gasten een strafschop gaf – Niels Alt zou de bal met de hand hebben geraakt – kon Steven Zwarts vanaf de stip de aansluitingstreffer maken en leek het erop dat de ploeg van trainer Siekman de winst nog uit handen zou geven. Zover kwam het echter niet, want de Zoutkampers persten alles wat nog in de lichamen zat eruit en trokken de 3-2 over de streep. Een gefrustreerde Steven Zwarts had het einde niet gehaald; in de 89ste minuut kon de Stadjer vertrekken wegens natrappen.

Zeester vierde de overwinning – en de tweede periode op eigen kracht – alsof de Champions League was gewonnen. Het kwam ietwat provocerend over. “Gefeliciteerd, maar wij worden kampioen!” was het antwoord van Lycurgus-zijde.