Zeester vanaf de stip naar winst

ZOUTKAMP – Drie handsballen aan Ezinge-zijde betekenden evenveel strafschoppen voor Zeester. Doelpuntenmachine Vince van der Veen was vanaf de strafschopstip onverbiddelijk en schoot alledrie de ‘penals’ langs Ezinge-goalie Ricardo de Wit. Zeester won de inhaalwedstrijd met 3-2.

De prima leidende scheidsrechter Robert Vonk uit Surhuisterveen kon – ondanks dat er weinig opzet zat in alle gevallen – niet anders doen dan een strafschop toe te kennen aan de thuisploeg. Immers, in alle gevallen werden er Zeester doelrijpe kansen ontnomen.

Het was wel opmerkelijk dat de Zoutkampers drie strafschoppen nodig hadden om de wedstrijd te beslissen. Vooral in de eerste helft liet de thuisploeg, ondanks dat de gasten het betere van het spel hadden, twee 100% kansen onbenut en ook stond de paal één keer in de weg. Zo kopte Vince van der Veen uit een perfecte voorzet van de prima spelende Henri Nienhuis van dichtbij naast. Ook verdediger Dieter Schulz vergat in kansrijke positie een op maat gegeven vrije bal van aanvoerder Danny Beerda binnen te koppen. Tussendoor had Nienhuis nog de paal getroffen.

Terwijl Ezinge probeerde te combineren op het hobbelige veld, zocht Zeester sneller de diepte. De thuisploeg was fel en in de omschakeling gevaarlijker dan de gasten. Ook in de duels waren de Zoutkampers aanzienlijk scherper.

Cees “Chiellini” de Jong gooit alles in de strijd

In de 27ste minuut leek Daan Douwsma een foutpass van de Zoutkampers simpel te kunnen onderscheppen, maar de aanname was – mede door het veld? – niet goed. De bal stuitte op, waarop Douwsma in een reflex de bal met de hand beroerde. Scheidsrechter Vonk kon niet anders doen dan de bal op de stip te leggen. Vince van der Veen pakte het cadeautje graag uit en liet interim-doelman Ricardo de Wit kansloos, 1-0. Vijf minuten later werd Ezinge voor het eerst gevaarlijk. Jasper Dijkstra bediende Sil Douwsma op maat, waarop de aanvaller alleen op Zeester-doelman Daniël Veenstra af mocht gaan. De sluitpost kwam als winnaar uit de 1op1 door het schot te blokken.

In de 39ste minuut mocht Van der Veen namens de thuisploeg voor de tweede keer vanaf de strafschopstip aanleggen, nadat de onderuitgaande Paul Broekhuizen de bal tegen z’n handen had gekregen. Ook nu was Van der Veen trefzeker, hetgeen 2-0 betekende. Dit leek ook de ruststand te gaan worden, maar een foute – onnodige – terugspeelbal van Zoutkamper Niels Noordhof op zijn doelman Veenstra werd door de zeer attente Sil Douwsma met een sliding tegen de touwen gewerkt, 2-1.

Zeester coach Marinus Siekman werd helemaal gek en wisselde de ongelukkige verdediger in de rust.

Zeester-coach Siekman: Geen genade

De tweede helft was drie minuten oud toen Jasper Nienhuis een goede mogelijkheid kreeg om zijn team op een 3-1 voorsprong te brengen. Het was echter Ezinge-sluitpost Ricardo de Wit die de Zoutkamper van scoren afhield. In de 60ste minuut was het de verdediging van Zeester die mistastte, waarop Ezinge-captain Jasper Dijkstra vrij kon uithalen, maar via een Zoutkamper de bal over de achterlijn zag gaan. De daaropvolgende indraaiende hoekschop van Sil Douwsma werd – tot grote opluchting van de Zoutkamper supporters – door Wiebe Lijstra bij de 2e paal naast gekopt.

Het eerstvolgende noemenswaardige was een mooie actie van invaller Jeffrey Brink. De Zoutkamper speelde zichzelf mooi vrij en ging de ’16’ in. Daar kapte hij Paul Broekhuizen uit, om vervolgens met links uit te halen. De bal verdween echter rakelings naast het doel.

Met nog een klein kwartier op de klok was het Zeester dat de wedstrijd op slot gooide. Dit keer was het Vince van der Veen die op randje strafschopgebied de bal kreeg aangespeeld. De beresterke aanvaller draaide goed bij z’n man weg, ging richting achterlijn en kapte Ezinger Broekhuizen uit, die weggleed en vervolgens de bal ongelukkig tegen z’n arm kreeg. Ook nu oordeelde scheidsrechter Vonk – tot grote ergernis van de gasten – in het voordeel van de thuisploeg.

Scheidsrechter Vonk omringd door protesterende Ezingers

Van der Veen schoot vervolgens voor de derde keer deze middag vanaf elf meter raak, 3-1.

Ezinge probeerde vervolgens nog wel om de achterstand goed te maken, maar bleef te lang in het combinatievoetbal geloven, wat niet uit te voeren was op het slechte veld.

Ezinge scoorde nog wel een keer tegen. Een hoekschop van Sil Douwsma werd slecht weggewerkt, waarop een overtreding werd gemaakt op Jasper Dijkstra. Dennis Abbas, verder redelijk onzichtbaar deze middag, pikte z’n goaltje mee door de vierde strafschop van de wedstrijd te benutten. De 3-2 was tevens de  eindstand.