Gehavend Zeester onderuit tegen Ternaard

ZOUTKAMP – Binnen vier dagen leed Zeester twee nederlagen tegen nummer drie Ternaard. Kregen de Zoutkampers zaterdag nog te weinig (2-1 nederlaag), dinsdag was er maar één ploeg die recht had op de overwinning en dat was Ternaard.

Niet zo raar dit keer, aangezien Zeester-trainer Siekman geen beroep kon doen op een vijftal spelers, waaronder sterkhouders Danny Beerda en Vince van de Veen. Beide spelers waren geschorst voor deze wedstrijd die, als het aan Ternaard-trainer Adolf Braaksma had gelegen, niet gespeeld was. Scheidsrechter Ate Jongeling uit Groningen, die laat aan z’n warming-up was begonnen, kwam er om kwart over 7 achter dat een bilspier/hamstring hem parten speelde en niet zou kunnen fluiten.

Een blessure die hij, zo liet hij zelf weten, tijdens het Schoolvoetbal had opgelopen. Toen Braaksma dit hoorde wilde hij, na kort overleg met z’n ploeg, van het veld stappen. In de discussie met Marinus Siekman gaf hij aan dat de voorbereiding van z’n team in verwarring was gebracht. “Die van ons dan niet?”  was het antwoord van de Zeester-trainer.

Braaksma:”De voorbereiding ontregeld” Siekman (op de rug gezien) hoort het aan

In de bestuurskamer van de Zoutkampers was men al drukdoende om voor een vervanger van Jongeling te zorgen. Die werd vlot gevonden in Leens: zo floot Theo Terpstra, met een pijnlijke goedkeuring van Ternaard-trainer, om 19.42 uur voor het begin van de wedstrijd. Jongeling stond vervolgens langs de lijn en kon het niet laten om op elke handeling van z’n vervanger en z’n assistenten commentaar te geven.

De wedstrijd was een uur spannend, totdat Taeke Jan Keegstra op aangeven van Danny Post de bal langs de prima keepende Daniel Veenstra schoot en daarmee de stand op 0-2 bracht. Daarvoor hadden de Friezen al diverse kansen om zeep geholpen en was de Zeester-goalie deze avond in grootse vorm. Mede dankzij de jonge doelman bleef de nederlaag nog binnen de perken.

Hachelijke situaties voor het Zeester-doel

Zeester kon met veel passie en gedisciplineerd verdedigen de Friezen ruim een half van scoren afhouden. De Zeester-goalie wist in die periode verschillende keren met onmogelijke reddingen zijn doel schoon te houden. Daarnaast had hij ook nog een beetje geluk dat afstandsschoten de juiste richting misten.

In de 33ste minuut was Daniel Veenstra kansloos toen Danny Post over links vrije doortocht kreeg en aflegde op de geheel vrijstaande David de Vries, die simpel de 0-1 kon binnen tikken. Vanaf de openingstreffer was het vervolgens eenrichtingverkeer, maar was het wederom doelman Veenstra die z’n team voor een hopeloze achterstand bij rust behoedde. Met soms onmogelijke safes verbaasde hij vriend en vijand.

De tweede helft eenzelfde beeld, al waren de eerste doelpogingen dit keer van Zeester. Nadat Steffan Knol in de 48ste minuut onderuit was gehaald door Danny Post kreeg Zeester een vrije bal toegekend door de uitstekend leidende Theo Terpstra. Vanaf zo’n 25 meter trof Niels Alt snoeihard de onderkant van de lat.

Drie minuten later was het Jasper Nienhuis die het van afstand probeerde en rakelings overschoot.

Daarna werd er nog maar op een helft gespeeld, dat van Zeester. Na een uur spelen leek de pijp leeg bij de Zoutkampers en werden ze aan alle kanten weggespeeld. In de 59ste minuut was het Danny Post die Taeke Jan Keegstra diep stuurde en de verlossende 0-2 binnenschoot. Niet veel later moest  Keegstra z’n tweede maken maar was het Daniel Veenstra die 1 op 1 fantastisch redde. De Zeester goalie plukte vervolgens nog een schot van Danny Post uit de benedenhoek.

Post was in de 71ste minuut wél trefzeker. Aangespeeld door Jan Pieter Prins, slalomde de aanvaller langs Cees de Jong en Kevin Beerda en werkte beheerst af, 0-3. Daarvoor had invaller Kevin Beerda namens de thuisploeg nog een enorme kans gehad op de 1-2, maar zijn kopbal uit een prima voorzet van Cees de Jong verdween over het doel van Ternaard-sluitpost Anne Hellinga.

De druk bleef toenemen en dat resulteerde tien minuten voor tijd in de vierde Friese treffer. Een voorzet van David de Vries werd door invaller Jan Wouter Zwart ongelukkig in eigen doel gewerkt.

Jan Pieter Prins was ook op zoek naar z’n goaltje en kreeg een minuut na de 0-4 een uitgelezen mogelijk toen hij alleen op doelman Veenstra af mocht gaan. Ook nu kwam de 17-jarige goalie als winnaar uit het duel door de inzet met de voet te pareren. De 5-0 viel alsnog, het was linksback Jitse de Beer die mee opkwam en Veenstra voor de vijfde keer passeerde. In de eerste helft had De Beer al de lat geraakt vanuit een indraaiende hoekschop.

Het slotakkoord was eveneens voor de gasten, al leverde dat geen doelpunt op. Jan Pieter Prins haalde snoeihard uit, maar zag z’n bal op de lat uiteenspatten.