Eenrum met 10 man langs strijdend Kloosterburen

EENRUM – Eenrum, koploper in de 5de klasse D van het zondagvoetbal, zat het zondagmiddag niet tegen in de thuiswedstrijd tegen Kloosterburen. Met hulp vanaf de zijlijn – de goudeerlijke assistent scheidsrechter Theo Bos – kwam de thuisploeg op 2-0, dit tot grote verbijstering (of was het ergernis) vanaf de Kloosterburen-bank. Bos is immers de grensrechter van de gasten.

Na 5 minuten spelen opende Roy Kamps van dichtbij de score. Vanuit buitenspelpositie volgens ‘kenners’ langs de lijn. Scheidsrechter Jan van Leeuwen twijfelde, zocht oogcontact met assistent Bos, maar die hield z’n vlag naar beneden. Hierop wees de leidsman naar de middenstip en noteerde de 1-0 in z’n boekje.

Een lekkere opsteker voor de thuisploeg, die de laatste weken minder overtuigend speelt. Ook vandaag was het niet best en had het veel moeite met een zeer gedreven en hardwerkend Kloosterburen, dat zich allerminst naar de slachtbank wilde laten leiden.

Roy Kamps, fel op de huid gezeten door Kloosterburen-verdediger Emiel Wierenga

Nadat Niels van der Maar uit een hoekschop van Joost Gerdez nog van dichtbij in het zijnet had gekopt, was het in de 16 minuut Bo Tukker die over de rechterkant doorkwam en daarbij Nick Rijzinga en Sigmar van der Tuuk wel heel simpel het nakijken gaf. In de volgende kluts met Kevin Oostema kreeg de Kloosterbuurder de bal gelukkig mee en legde af op Joost Gerdez, maar diens schot vanaf randje ’16’ verdween hoog over het doel van Lammert Brinkhuizen. Brinkhuizen is, bij afwezigheid van de vakantie vierende Anton Brontsema, de sluitpost van de koploper in 5D. Veel zou de doelman niet te doen krijgen in deze wedstrijd waarin de doelkansen schaars waren.

Voor rust had Eenrum nog een goed mogelijkheid toen Roy Kamps uitverdedigen van Niels van der Maar blokte en voorgaf. In plaats van op het hoofd of over de grond kreeg Tim Spijk de bal op ‘kruishoogte’ aangespeeld en was een 100% kans op de 2-0 voorbij. Even daarvoor was Kevin Kat bij Kloosterburen al naar de kant gegaan. Een hamstringblessure maakte doorspelen onmogelijk. Een aderlating voor Kloosterburen, aangezien Kat met aanvoerder Appie van der Laan ontzettend veel vuil werk opknapte op het middenveld.

Kevin Kat wordt hier behandeld door Gerke Kersaan, verzorger van Eenrum, keeperstrainer van Kloosterburen

Een schot van afstand van Roy Kamps vlak voor rust verdween over het doel van Kloosterburen-goalie Sander Adema. Het was meer een wanhoopsdaad, aangezien het betere Eenrum moeite had met de gedisciplineerd en kort dekkende Kloosterbuurder verdedigers.

Na de thee was het Kloosterburen dat goed uit de kleedkamers kwam. Eenrum werd op eigen helft vastgezet, maar kon daardoor wel gebruik maken van de snelheid van Bobo Miedema achter de verdediging van de gasten. Door het hoog druk zetten maakte Kloosterburen z’n spits Bo Tukker wel direct minder gevaarlijk. Tukker en Miedema zijn soortgelijke spelers, die het beste functioneren in de ruimte.

Kloosterburen kon weinig creëren en slechts gevaarlijk worden middels standaardsituaties. Zo mocht de prima spelende Joost Gerdez twee keer van buiten de ’16’ aanleggen vanuit een vrije bal. Mogelijkheden die dit keer niets zouden opleveren; de eerste ging hoog over, de tweede via de muur net naast.

Tussendoor had Bo Tukker de gelijkmaker op de schoen toen hij na een prima loopactie door Joost Gerdez werd gevonden. Zijn schot, via Eenrum-goalie Brinkhuizen, leek in het doel te gaan, maar het was Enrique Rubio Garcia die met een ultieme sliding de bal voor de lijn wist weg te werken.

Coach Ron Bolt ‘zag’ de bal een meter over de lijn

In de 68ste minuut zag Tim Spijk ‘rood’ en moest de thuisploeg door met 10 man. Nadat een overtreding op Spijk was gemaakt, zwaaide de Eenrum-spits met z’n benen, raakte daarbij een tegenstander, krabbelde overeind, mocht doorgaan, omspeelde een Kloosterbuurder, om vervolgens in de mangel genomen te worden door twee zwart-witten. Scheidsrechter Van Leeuwen gaf vervolgens, op aandringen van de Kloosterburenspelers, Spijk alsnog rood. Terwijl hij de Eenrumer eerst voordeel had gegeven. Een vreemde, maar vooral te late beslissing. “Maar wel terecht. Domme actie!”, aldus Tim Spijk. Maandagmiddag kwam de schorsing binnen: Spijk moet twee wedstrijden vanaf de kant toekijken.

Lekkere duels in de ‘rustige’ streekderby

Kloosterburen, met een man meer en nog 22 minuten op de klok, zette nog even aan en probeerde de gelijkmaker te forceren. Doordat de gasten al veel energie hadden verbruikt kwam men echter te kort om het Eenrum lastig te maken. Toen Kloosterburen in de 78ste minuut een ingooi leek nemen, waarover geen discussie was, wees de vlag van de op afstand volgende grensrechter Theo Bos de andere kant op. Ook nu keek scheidsrechter Van Leeuwen verbaasd, maar volgde hij het advies van z’n assistent. Eenrum gooide daarop snel in en via de ingevallen Sander Smit kwam Roy Kamps in scoringspositie. Zijn schot werd nog met de voet gekeerd door de prima keepende doelman Adema, maar op de rebound van Nick Rijzinga had hij geen antwoord, 2-0.

De wedstrijd leek beslist, al duurde dat maar heel even. Vanuit de aftrap schoot Joost Gerdez de bal ineens over doelman Brinkhuizen, 2-1. Een prachtige goal en de wedstrijd was dus weer open. Op hun tandvlees bleven de gasten knokken om alsnog een puntje aan het duel over te houden. Het bleek uiteindelijk niet genoeg. De vermoeidheid voorop was vooral zichtbaar bij de verre uittrappen van doelman Adema. Gerdez en Tukker hadden zich leeg gespeeld, hadden niets meer in de melk te brokkelen.

Eenrum daarentegen kreeg nog een paar mogelijkheden. Zo moest doelman Adema nog even gestrekt naar de bovenhoek om een kopbal van Nick Rijzinga onschadelijk te maken.

In de 99ste minuut was het dan uiteindelijk de hard werkende Roy Kamps die de overwinning veiligstelde. Bij de hoekvlag zocht de middenvelder de combinatie  met Sander Smit om vervolgens de bal met links langs doelman Sander Adema binnen te schieten, 3-1.

Van Leeuwen liet niet meer aftrappen. Jammer voor Joost Gerdez, al stond doelman Brinkhuizen nu op de doellijn.