Eenrum verpulvert ‘Angstgegner’ Yde de Punt

EENRUM – Na de beschamende nederlaag bij Warffum afgelopen zondag, kreeg Eenrum dinsdagavond Yde de Punt op bezoek, de club die in een week liefst 5 punten van nummer twee Amboina had gepakt. Voorafgaande aan deze wedstrijd was men in Eenrum dan ook nog niet gerust op een goed resultaat. Die angst bleek achteraf voor niets te zijn geweest, na 90 minuten spelen stond er 7-0 op het scorebord van de 100-jarige voetbalvereniging.

Na een aftastend begin was de eerste kans voor de thuisploeg. Een vrije bal werd door Milan Rutkowski voor het doel gebracht, waar Nick Rijzinga binnenschoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Hierna waren het de gasten die twee goede mogelijkheden kregen via Mark Koops. De behendige aanvaller bezorgde de Eenrumer verdedigers handen vol werk en schoot in de 13de minuut in vrije positie voorlangs. Vijf minuten later strafte hij geklungel in de laatste linie van Eenrum af, maar was het doelman Anton Brontsema die de inzet van Knoops met de voet wist te keren.

Aan de andere kant was het eerst Roy Kamps die op inzet goed doorkwam en inspeelde op Bobo Miedema. Het terugleggen op Sybolt Lindenberg was goed, het schot ook en via Yde-doelman Wilko Schreuder belandde de bal voor de voeten van Tim Spijk. De aanvaller, die vandaag weer een plaats in de basis had, controleerde en nam het doel nogmaals onder vuur. Ook nu was doelman Schreuder attent en wist met behulp van de paal een Eenrumer treffer te voorkomen. Nadat Bobo Miedema (voorlangs) en Roy Kamps (met links net naast) het net nog niet hadden weten te vinden, was het laatstgenoemde die in de 33ste minuut de score openbrak. Met een strak schot van buiten de ’16’ liet hij doelman Schreuder kansloos, 1-0. Tim Spijk had na het uitglijden van Ydep-verdediger Sjoerd Meinertsma de kans op de 2-0, maar de spits zag zijn inzet door doelman Schreuder met de voet worden tegen gehouden.

Roy Kamps gaat hier langs naamgenoot Roy Eijt (15)

Yde, dat vooral door gemakzucht in de Eenrumer verdediging kansen kreeg, leek in de 45ste minuut de gelijkmaker te noteren, maar Mark Koops had pech dat zijn geplaatste bal via de binnenkant van de paal weer het veld in ging. In de tegenaanval kreeg de thuisploeg nog een hoekschop te nemen. Eenrum-aanvoerder Siebrand Solinger draaide de bal goed in, doelman Schreuder beroerde de bal en via de lat werd het weer een hoekschop. Die leverde niets op, zo werd er met 1-0 gerust op het zonovergoten Sportpark Eenrum.

Bobo Miedema rukt op, Sybolt Lindenbergh volgt het op afstand

Direct na de hervatting kwam Sigmar van der Tuuk centraal in balbezit. De verdediger had diverse afspeelmogelijkheden, maar verspeelde onnodig op zeer klungelige wijze de bal aan Mark Koops. De Yde-spits mocht daarop alleen op doelman Anton Brontsema af gaan, maar ook nu kwam de Eenrumer sluitpost als winnaar uit de strijd. Een cruciale redding zo bleek, want niet veel later was het Eenrum dat de 2-0 maakte en de wedstrijd op slot gooide. Eerst was het Bobo Miedema die, na een prima lopende aanval, uit de draai op een Drentse verdediger stuitte. Hier was terug leggen op de vrijstaande en geheel vragende Tim Spijk een betere optie geweest. Het duurde maar even of Miedema wist dan toch doel te treffen. Via Sybolt Lindenbergh en Roy Kamps ontving de lange spits de bal in het strafschopgebied, bleef rustig en scoorde zeer beheerst de 2-0. Hierna was het Eenrum dat de wedstrijd dicteerde en gas gaf. Daarbij moet gezegd worden dat door het aanvallende spel van Eenrum het middenveld hier en daar wel wat steekjes liet vallen en daardoor de verdedigers in de verlegenheid brachten. Yde kreeg dan ook nog wel scoringsmogelijkheden, alleen ontbrak de scherpte bij de gasten. En kwam er wel een schot op doel, dan was er altijd nog de sterk keepende goalie Brontsema, deze wedstrijd op geen fout te betrappen.

Na een uur spelen was Eenrum dicht bij de 3-0, nadat de bal via Enrique Rubio Garcia voor de voeten van Siebrand Solinger viel. Die had in kansrijke positie te veel tijd nodig om de bal onder controle te krijgen, waarop verdediger Pascal Kuipers redding bracht.

Twee minuten later was het wel raak voor de thuisploeg. Roy Kamps kopte een hoekschop van Sander Smit binnen, 3-0. Eenrum was los en een minuut later was het alweer raak. Via een goedlopende aanval was het Roy Kamps die Tim Spijk liet scoren, 4-0. Vijf minuten later werd Tim Spijk op het middenveld ingespeeld door Sander Smit, draaide bij zijn man weg en gaf mee aan de opkomende Kamps. De ‘kilometervreter’ van Eenrum behield ook nu het overzicht en liet Tim Spijk z’n tweede doelpunt van de avond maken, 5-0. De kansen stapelden zich op en dat er nog meer doelpunten zouden vallen was dan ook zeker. Het was slechts een kwestie van tijd.

Tim Spijk wist in de eerste helft nog niet te scoren, maar liet na de thee het net drie keer bollen

Nadat Enrique Rubio Garcia, die alleen qua naam al een basisplaats verdient, nog een inzet door doelman Schreuder met de voet zag worden gestopt, was namens Yde de Put Gert Hartlief dichtbij een treffer. De invaller produceerde in de loop een lob die over de uitgekomen Anton Brontsema ging, maar met een stuit ook over het doel verdween.

Met nog een kwartier op de klok was het Tim Spijk die aan de zijlijn met een mooie beweging z’n tegenstander verraste en de bal meegaf aan de lopende Sybolt Lindenbergh. De rechtsback van de Eenrumers stoomde door tot in het strafschopgebied, kon afleggen op medespelers voor het doel, maar besloot om de bal snoeihard via de onderkant van de lat in het doel te werken, 6-0.

Kort na deze treffer moest Anton Brontsema nog even gestrekt naar de bovenhoek. Een prima voorzet van invaller Dennis Hofstee werd prachtig richting de kruising gekopt door Evert-Jan Liewes, maar de redding van goalie Brontsema niet minder fraai.

Diezelfde Hofstee werd niet veel later rond het strafschopgebied onderuit gewerkt door Siebrand Solinger en rekende op een vrije bal. Scheidsrechter Hoiting, die een makkelijke avond had, gaf echter voordeel waardoor Benno Harsevoort de bal kon oppikken. De 47-jarige middenvelder, de beste man van het veld, leek Anton Brontsema met een geplaatste bal te verschalken, maar zag zijn inzet op de lat uiteen spatten.

In de slotminuten had Garcia namens de thuisploeg twee keer pech in de afwerking en was het Tim Spijk die z’n derde treffer maakte door in extra tijd een vrije bal van Siebrand Solinger tegen de touwen te koppen, 7-0.

Het Eenrumer publiek was dik tevreden. “Drie punten, zeven goals en kampioenschap weer dichterbij!”