Snel internet buitengebieden De Marne komt eraan

Foto: DeMarneNieuws

HOGELAND – Het snelle internet voor de buitengebieden van de gemeenten van het Hogeland komt er aan. Op 10 april is er een informatiebijeenkomst voor de inwoners van De Marne over het precieze hoe en wat.

De beschikking over snel internet in de gehele provincie is een duw- en dramzaak van het provinciebestuur en talrijke lokale pressiegroepen die willen dat snel internet beschikbaar komt voor iedereen. De telecommarkt is een juridische jungle waar de grote providers en lokale overheden en burgers tegen over elkaar staan. Het komt er op neer dat daar waar providers 30 mb of meer kunnen leveren, de overheid niets te zoeken heeft. Dit zijn de zwarte aansluitingen (Amsterdam, grote stedelijke gebieden). Waar één provider de snelheid van 30 mb kan leveren is sprake van een grijs gebied. Als deze niet kan leveren mag de overheid zelf initiatief nemen om snel internet voor elkaar te krijgen. Waar geen snel internet door de commerciële providers leverbaar is, is wit gebied en daar is ruimte voor de overheid. Er is voor geheel Groningen 40 miljoen beschikbaar aan subsidie van de provincie, de Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen (zeg maar: aardgasschade geld).

Gisteren presenteerde het bedrijf Rodin Broadband dat van het provinciebestuur de opdracht heeft gekregen binnen twee jaar het snelle internet over de witte vlekken in Groningen uit te rollen, de plannen voor de gemeente de Marne. In De Marne zijn 511 adressen waar de snelheid van het net onder de 30 mb blijft. Voor de providers is het daar niet interessant, niet rendabel genoeg om te investeren. Een aansluiting kost 3000 tot 8000 euro per stuk, afhankelijk van de ligging van het huis. Op korte termijn begint het graven van de sleuf voor de hoofdglasvezelkabel vanaf Zoutkamp door De Marne. En die wordt vervolgens doorgetrokken naar Winsum, Eemsmond, Bedum. Deze lus gaat daarna richting Westerkwartier. De planning is dat rond 28 maart de witte bewoners van De Marne een brief krijgen met instructie hoe ze kenbaar kunnen maken dat ze dit snelle internet willen. Op 10 april is er een bijeenkomst gepland voor gedetailleerde informatie. Op 6 mei sluit de inschrijving. Tot dan is de technische aanleg – zeg maar: het kastje achter de voordeur – gratis. Daarna kost een aansluiting 500 euro. Als de aannemer met de graafmachines het gebied verlaten heeft, kost een aansluiting tussen de 3.000 en 8.000 euro. “Het is een kwestie van nu of nooit,” zo zei E. Walling van Rodin gisteren. “Wij zitten uiteindelijk ook met een kostenslag. Bij een zeer hoog aantal deelnemers in De Marne kunnen we uitzonderlijke afstanden kosten-technisch wel overbruggen.”

In principe komt het snelle internet vanaf de glasvezelkabel. Voor een aantal aansluitingen waar dit zeer moeilijk te realiseren is, wordt het signaal via twee of drie zendmasten en een klein schotelantennetje geleverd. “Een dingetje van 25 centimeter doorsnee dat aan het huis bevestigd wordt. Ik reken erop dat 70 procent van de aansluitingen via glasvezelkabel gaan,” zei Walling van Rodin. Scepsis over de kwaliteit hiervan pareerde hij met: “Wij verzorgen de internet verbindingen tussen de beurzen van Frankfort en Londen. En dan praat je over onvoorstelbaar grote datatransmissies waarbij een paar seconde vertraging rampzalige gevolgen hebben.”

Rodin gaat de structuur, de backbone,  leveren. Kabel Noord gaat de dienstverlening doen. “Wie wil weten of de internet aansluiting inderdaad een witte is kan de website ikbennietgrijs.nl raadplegen. Daar is ook instructie te vinden over wat men vervolgens moet doen,” aldus Walling. “Hij bedrukt dat men in geval van twijfel of onduidelijkheid de website moet raadplegen.

Ondertussen worden de voorbereidingen getroffen om Winsum glasvezelig onder handen te nemen.  

Cookieinstellingen