Droogdok Lauwersoog wordt gesloopt

LAUWERSOOG – Het droogdok in de haven van Lauwersoog is al meer dan een jaar niet meer in gebruik. Het enorme gevaarte zal binnenkort definitief uit het havenbeeld verdwijnen. Vorige week was het dok nog in het nieuws.

Het dok zou bij verplaatsing lek geraakt zijn, maar het dok was door de lage waterstand, veroorzaakt door de oostenwind, scheef komen te staan en er liepen lekke compartimenten vol, waarna het nog dieper zonk. Het dok wordt nu met reservepompen boven water gehouden. De sloopwerkzaamheden kunnen daardoor ongehinderd verder gaan. Het dok is een kwartslag gedraaid. Er stond nog altijd een ponton in, dat eveneens gesloopt wordt. De bedoeling is om van het ponton een brug/op- en afrit te maken.

In Visserijnieuws staat te lezen: “Anderhalf jaar geleden nam CIV Lauwerszee de Scheepswerf Welgelegen over van John den Breejen, die het begin 2011 over had genomen van toenmalig eigenaar en oprichter Dries Bouma. De loods van Welgelegen is al bijna een jaar in gebruik door de Technische Dienst van de CIV. Voor het dok, met een liftcapaciteit van 4.500 ton, een lengte van 110 meter en breedte van 17 meter, was geen emplooi meer en rest niets anders dan de sloop. Schepen voor de CIV worden nu drooggezet met de scheepslift van Next Generation Shiplift.”

Foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen