Matthijs van der Ploeg schuldig, maar geen straf

Foto: Archief WinsumNieuws

Amsterdam/Zoutkamp – De Frisia, een schelpenzuiger van Matthijs van der Ploeg, verging in december 2010 boven Terschelling. Daarbij kwamen Schipper Jan Tuin, stuurman Jannes Lap en de matroos Steven van den Broek om het leven.

Bij de behandeling van de zaak in oktober verweet de officier van justitie directeur Van der Ploeg en bedrijfsleider Klaas B. dood door schuld en eiste voor beide verdachten een taakstraf van 180 uur en daarnaast boetes voor de bedrijven De Rousant en Van der Ploeg Beheer.

Uitspraak

De Rechtbank deed vanmiddag uitspraak en acht Van der Ploeg, als directeur schuldig aan ‘medeplegen van dood door schuld door een rechtspersoon’ door schipper Jan Tuin met de Frisia de zee op te laten gaan, terwijl deze niet in het bezit van de vereiste papieren was. Van der Ploeg gaf leiding aan rederij De Roussant; hij heeft de onbevoegde schipper zelf aangesteld en is daarom schuldig, maar straf krijgt Van der Ploeg niet. Volgens de Rechtbank zou strafoplegging geen enkel doel meer dienen. De bedrijven rederij De Rousant en Van der Ploeg Beheer zijn (gedeeltelijk) veroordeeld, maar krijgen ook geen straf opgelegd. Bedrijfsleider Klaas B. is vrijgesproken.

Gebreken

Vrijwel alle, ter zitting genoemde, gebreken aan het schip zijn volgens de Rechtbank onterecht. Alleen kon er door de gesloten poorten veel meer water in het schelpenruim blijven staan en is het schip sneller gekapseisd. Deze poorten hadden niet gesloten mogen zijn, maar dit feit was niet Van der Ploeg aan te rekenen.

Al met al is het kapseizen en het overlijden van de bemanning het gevolg van meerdere factoren geweest, schrijft de Rechtbank in haar vonnis. Niemand heeft de dood van de bemanning gewild. Het slechte weer speelde een grote rol, net als de ‘onbegrijpelijke beslissing’ van de schipper om buitenom terug te varen naar Lauwersoog.

 

 

Cookieinstellingen