Drogisterij Venhuizen in Ulrum sluit de deur

Foto: Berto Merx

ULRUM – Een klant wil al afscheid nemen en lovende woorden geven. Ria Venhuizen valt haar in de rede: ‘Ik ben nog niet dicht hoor,’ zegt ze. Het gaat over de drogisterij Venhuizen aan de Noorderstraat in Ulrum. Na ruim 30 jaar gaat de winkel dicht: ‘Het is mooi geweest,’ zegt Ria.

Het is een komen en gaan, tijdens het gesprek in de drogisterij. Een klant komt een pakje van Post.nl ophalen. Onderwijl pakt Ria een cadeautje in. En Iedere klant begint met haar over de naderende sluiting van de drogisterij.

Het begon op 1 juli 1986. ‘Ik zocht een nieuwe baan. Er was geen drogisterij in het dorp. En dus begon ik een drogisterij.’ Met haar man Gerhard verbouwde ze de huiskamer en een slaapkamer van het huis aan de Noorderstraat. In de loop van de jaren kwamen er nog wat ruimte bij.

Het was in de tijd dat de Noorderstraat een florerende winkelstraat was. Met de schoenenzaak van Romijn, de Spar, fotowinkel van Kies, de ijzerwaren handel van Straatsma, een kapper, een bloemenzaak. Gestaag is het aantal winkels afgenomen. Dat is een breder probleem van het dorp Ulrum. Feit is dat velen de drogisterij Venhuizen zullen missen. De uitverkoop begint morgen, vrijdag, en tegen het eind van het jaar moet de sluiting zijn beslag hebben gekregen.  ‘Het is niet dat er een economische reden is om te sluiten.’

Terugblikkend, wie herinnert ze zich als leukste klant in al die jaren? ‘Een van de leukste dingen deed zich voor toen iemand die ik niet kende mij kwam bedanken. Dat was een toerist die eerder in de winkel was geweest om raad te vragen. Ik heb hem toen dringend doorverwezen naar de huisarts en die verwees hem weer door naar het ziekenhuis. Het was heel speciaal dat hij terugkwam om me voor dat advies te bedanken.’

Wat gaat ze doen na 1 januari? ‘Zo direct nog niks. Gewoon eens lekker vrij zijn en dan zie ik wel.’

Cookieinstellingen