21 oktober: streekmarkt op Verhildersum

Foto: verhildersum

De landerijen en groentetuinen raken leeg, het fruit is geplukt. Nu is het tijd om te smullen van de vruchten en de wintervoorraad aan te vullen. De opbrengst van de oude fruitrassen uit de boomgaard van Verhildersum is nu verkrijgbaar.

Wel eens een ‘Zijden Hempje’ geproefd? Of een ‘Zwaanhalsje” of ‘Juttepeer’? De 135 rassen leveren een keur aan appels en peren, de een geschikt voor moes, de ander om te stoven of te bakken. Kom genieten van de heerlijke lokale producten van het land en de vele verwerkingsmogelijkheden, zoals chutneys, (appel)sap en wijn. En in het kader van Oktobermaand Kindermaand wordt er voor de kinderen een speciale activiteit georganiseerd. Wat het is? Dat is nog een verrassing.

Op de Streekmarkt kunt u gezonde producten kopen om die te verwerken in allerlei heerlijke schotels of om in te maken, zodat er in de winter ook nog zomerse heerlijkheden op tafel gezet kunnen worden. Laat u inspireren door de vele ambachtelijke lekkernijen en lokale producten. Ontmoet oude bekenden en probeer de producten van de standhouders. De ambachtelijke heerlijkheden op de Streekmarkt van Verhildersum inspireren immers menigeen tot allerlei fantasievolle gerechten. De producten komen voornamelijk uit de eigen streek. Gemaakt door gedreven en gepassioneerde ondernemers. Ambachtelijk biologisch brood, heerlijke worst en vlees, geitenkaas en boerenkaas, eieren van boerenscharrelkippen, groenten, fruit en bloemen, taarten en gebak, jams en chutneys, koolzaadolie, vis, tapas en nog meer. Heel speciaal is deze keer de verkoop door de Streekboer van de ‘beroemde pukkelpompoen, van misbaksel tot internethit’. Natuurlijk zijn niet alleen de pompoenen te koop, maar wordt er ook heerlijke pompoensoep in het museumcafé gemaakt, zodat iedereen kan proeven. De gedreven standhouders vertellen graag over hun producten en laten u proeven van alle heerlijkheden. Bovendien is eten veel lekkerder als het van een bron komt die je kent. Eten met een verhaal. Ontmoet op deze Streekmarkt de makers en verkopers. Kom proeven, kijken, ruiken en kopen- kortom: kom beleven!

Tijdens deze Streekmarkt zijn de bollen van de bijzondere ‘Verhildersum-tulp’ weer te koop, want het is nu bollentijd. De unieke tulp is vorig jaar officieel gepresenteerd en gedoopt. Na een jarenlang procedé ontwikkeld en gekweekt op de Grunneger klei door Christian Kolk uit Kloosterburen. Vergeet dus niet om op de Streekmarkt uw slag te slaan en de ‘Verhildersum-tulp’ aan te schaffen. De prachtige donkere, bijna zwarte tulp wordt ± 45 centimeter hoog en bloeit eind april – begin mei, en laat zich heel goed combineren met allerlei andere bollen en planten. Denk bijvoorbeeld aan combinaties met witte of zachtgele narcissen, met vergeet-mij-niet, damastbloem, winterviolen, hyacinten, camassia, alliums of andere tulpen, mogelijkheden genoeg.
Op de Streekmarkt presenteert Van de Bron zich over duurzame energie. Een thema wat ons allemaal bezighoudt. Ook is Het NoorderErf aanwezig. Dit is een adviesbureau gespecialiseerd in het ontwerpen en beheren van boerenerven- en tuinen. Karakteristieke boerenerven die passen in het landschap en bij de bewoners. Het NoorderErf heeft oog voor historie en denkt met u mee over het huidige en toekomstige gebruik.
In oktober zijn er ook allerlei activiteiten voor kinderen. Het is namelijk ‘Oktobermaand Kindermaand’ en ‘Maand van de Geschiedenis’. Daarom kunnen kinderen op stap met de Struunkaart en Struuntas om dingen over de natuur te ontdekken of met een tablet het Verhildersum Mysterie ontrafelen. Maar een speurtocht door de borg of over het landgoed kan ook. En natuurlijk gaan pappa en mamma of opa en oma mee. Want wat is leuker dan samen dingen te ontdekken. Bovendien kan er elke zondagmiddag geknutseld worden in de museumboerderij. Maak hier zelf een vleermuis en bekijk de film over de vleermuizen in de kelder van de Borg. En tijdens de Streekmarkt wordt er een speciale activiteit voor de kinderen georganiseerd.

Streekmarkt Landgoed Verhildersum, Leens, 21 oktober van 10.00-16.00 uur.

De Streekmarkt is gratis toegankelijk, gratis parkeren. De exposities in de gebouwen zijn niet gratis toegankelijk. De streekmarkt wordt elke 3e zaterdag van de maand georganiseerd, ook in de wintermaanden, in de prachtige omgeving van Landgoed Borg Verhildersum. Bezoek nu ook de exposities ‘Verborgen Schatten’ met werk van amateurkunstenaars uit de omgeving en in de oude schuur van de boerderij de foto-expositie Boerderij in beeld’. Bekijk ook het knusse arbeidershuisje en de stijlvolle Borg en ervaar hoe veelzijdig Landgoed Verhildersum Leens is.
De eerstvolgende streekmarkt is op zaterdag 18 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Museumboerderij van Verhildersum (Dijkstilsterweg 4 te Leens).

Meer informatie vindt u op www.verhildersum.nl. Volg het landgoed ook op Facebook en Twitter

Cookieinstellingen