Matthijs van der Ploeg: ‘Alle vertrouwen in rechtbank’

Foto: MarneNieuws

Maandagmiddag heeft de rechtbank van Amsterdam een schouwing gehouden op de boot ‘Vertrouwen’ van de Zoutkamper rederij De Rousant BV. Het in Stroobos afgemeerde schip is een zusterschip van de op 14 december 2010 bij Terschelling gekapseisde schelpenzuiger HA38 Frisia waarbij drie personen omkwamen.

Rechters, 2 officieren van justitie en de advocaten van de rederij Rousant verdiepten zich in het functioneren van deze boot ter voorbereiding op de rechtszaak die op 23, 24 en 25 oktober op de rol staat van de Amsterdamse rechtbank. De directeur van de rederij – de Zoutkamper ondernemer Matthijs van der Ploeg – en de bedrijfsleider worden aangeklaagd voor dood door schuld.

De vergane schelpenzuiger was in zwaar weer terecht gekomen en kapseisde. Hierbij verdronken de  stuurman Jannes Lap (49) en de matroos Steven van den Broek (19) uit Groningen. De kapitein Jan Tuin (46) bezweek enkele dagen na de ramp aan zijn verwondingen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de HA38 Frisia niet zeewaardig was en de bemanning niet over de juiste papieren beschikte en verweet de rederij nalatigheid. Matthijs van der Ploeg verklaarde indertijd bij RTV Noord dat ‘de rederij naar eer en geweten had gehandeld en dat de ramp aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden was te wijten.’

Vanaf 2012 is justitie bezig geweest met het – zoals men het zelf noemt – gecompliceerde onderzoek. De vader van de omgekomen Steven van den Broek heeft eveneens aangifte gedaan. Op 23 oktober buigt de rechtbank zich inhoudelijk over deze zaak.

Matthijs van der Ploeg zegt desgevraagd geen reactie te willen geven op de schouwing: ‘De zaak ligt bij de rechter en daar moeten we het ook maar laten. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rechtbank de zaak goed zal regelen.’

Tekst: Berto Merx

Reacties