Burgemeester steekt antigas actievoerders hart onder de riem

Ruim 50 inwoners van de gemeente de Marne hebben vanochtend met burgemeester Koos Wiersma het commitment tegen de aardgaswinning ondertekend in het dorpshuis van Kruisweg. Een soort kaart van het gasgebied diende als contract waarin de verklaring was verwerkt. In totaal hebben tot nu toe zo’n slordige 100 inwoners de verklaring ondertekend.

Wiersma bedrukte dat de materiële en financiële schade als gevolg van de gaswinning belangrijk zijn. ‘Maar er is ook een gevoel,’ zei hij, ‘en dat gevoel van machteloosheid, van niet erkend worden geeft een scheur in het hoofd. Daar moeten we ook oog voor hebben.’

Het was druk communiceren, afgelopen vrijdag tussen de burgervader en de actievoerders. Machiel Zeijlstra uit Zuurdijk heeft als een ware bemiddelaar op topniveau heen en weer gedanst tussen de actievoerders en de burgemeester die eerder deze week liet weten zich op een hoofdpunt niet in de verklaring te kunnen vinden.

Machiel heeft net de bloemen gekregen

Machiel: ‘Ik zag de oorspronkelijke verklaring en ik voelde meteen: dit gaat de burgemeester nooit ondertekenen. Nadat ik met Wiersma had gebeld en op de speakerphone met de initiatiefnemers had overlegd, was het een kwestie van woordje hier, woordje daar om iedereen achter deze verklaring te krijgen. Het lastigste punt in deze bemiddeling was het wegnemen van het wantrouwen. En ik ben blij dat dit gelukt is.’ Machiel kreeg van Joke Hoekstra een boeket bloemen voor zijn inspanningen.

De kern van de verklaring komt neer op de eis voor daadwerkelijk versnelde afbouw van de gaswinning in Slochteren en het niet openen of heropenen van winningsputten in het Marnegebied. Het andere belangrijke punt is dat de schadeafhandeling sneller en ruimhartiger wordt afgewikkeld.

Cookieinstellingen